Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

La cuina de Nadal, les receptes de sempre: escudella i canelons!

dv., 22/12/2023 - 10:40
Imatge destacada
etiquetes
Nadal
categories
Disfruta els mercats
Receptes i consells

Un any més, tornarem a compartir el Nadal amb els nostres éssers estimats al voltant d’una taula.  I és que, per Nadal i Sant Esteve, a moltes cases es mantindrà la tradició de preparar escudella i carn d’olla i canelons.

Tot i que cada sastre fa el seu nus, avui us portem dues receptes que us faran llepar els dits i sorprendran els vostres convidats!

 

Escudella i carn d’olla

La Montse, de la cansaladeria La Moianesa del mercat de la Boqueria, ens explica els ingredients que fan servir a casa seva: 

  • 1 os d'espinada de porc
  • Cansalada de coll de porc (la papada)
  • Garró de pernil salat
  • Porc salat: costellada, garró, orella i peu salat (s'ha d'esbandir amb una mica d'aigua i posar-ho directament a l'olla)
  • Botifarra negra
  • Carn picada per fer la pilota (podeu barrejar-la amb carn de vedella)
  • Pollastre
  • Vedella
  • Cigrons
  • Verdura (patates, col verda d'olla, un nap, una pastanaga, una xirivia, un porro, api)

 

Preparació

En primer lloc, cal rentar bé la carn. En una olla amb uns 4 litres d’aigua, posarem la carn i els ossos i, quan arrenqui a bullir, ho hem d’escumar bé perquè no quedi matèria sobrant a la superfície. En aquest punt, afegeix-hi els cigrons i deixa-ho bullir 30 minuts. Renta les verdures, talla-les a trossos grossos i afegeix-les a l’olla, menys la patata i la col, i deixa que bullin 15 minuts. És molt important anar escumant el brou contínuament. 

En acabat, incorpora-hi la col, les patates tallades i les pilotes. Afegeix-hi també les botifarres i deixa-ho bullir 45 minuts més. La Montse ens explica que posem la botifarra i les pilotes una mica més tard per evitar que es desfacin. Rectifica de sal. Un cop comprovat el punt de cocció dels cigrons, ja pots colar el brou.

En una olla a part, prepara la sopa fent bullir els galets amb el brou colat, entre 12 i 15 minuts. Serveix la sopa ben calenta i separada de les verdures, que aniran presentades en una safata a banda, i de les carns, que posaràs en una segona safata.

Per preparar la pilota: barreja bé totes les carns, ben picades, amb l’ou, l’all i el julivert, també picats finets, i la molla de pa remullada amb llet i escorreguda. Afegeix-hi sal, pebre i un pessic de canyella en pols. Barreja-ho molt bé i dona-li la forma de pilota. En acabat, passa-la per un plat amb farina.

 

Moianesa

 

Canelons

I per preparar els tradicionals canelons, ens apropem a la parada Avinova del Mercat de la Concepció, protagonista del programa ‘La recepta perduda’ de TVE.

 

Ingredients: 

  • 400 g de vedella
  • 400 g de carn magra de porc
  • Cuixa de pollastre
  • Confit d'ànec
  • Foie
  • Vi ranci
  • 1 o 2 cebes
  • 2 pastanagues
  • 1 Tomàquet
  • Sal i pebre
  • Alls
  • Oli
  • Pasta fresca de canelons
  • Formatge ratllat
  • 100 g de farina
  • 1 l de llet
  • 100 g de mantega
  • Nou moscada

 

Preparació

En primer lloc, netegem bé tota la carn, el pollastre i el confit, ho tallem a trossos i ho salpebrem. Posem una mica d'oli en una cassola i afegim el greix del confit. Quan estigui calent, posem el pollastre a la cassola i el daurem per les dues bandes. El reservem i marquem la resta de carn a foc mitjà-fort. Ho reservem tot.

A continuació, tallem la ceba a trossos grans i la pastanaga. Posem la carn i el pollastre a la cassola, i incorporem la ceba, la pastanaga i el tomàquet.  Li donem un parell de voltes i ho deixem coure uns 10 minuts. Afegim el vi ranci i esperem 10 minuts més a què s'evapori l'alcohol. Posem aigua calenta fins a cobrir la carn i salem. Ho deixem coure a foc mitjà-baix durant 40-45 minuts, fins que la carn sigui ben cuita i ho deixem refredar a la mateixa cassola.

Tot seguit, separem la carn del caldo i la destriem, procurant que no quedi cap os ni nervi, i la triturem. 

Per la beixamel, daurem la farina a una paella amb la mantega i anem afegint la llet a poc a poc sense deixar de remenar. Afegim el caldo del rostit que teníem reservat i la nou moscada i continuem remenant fins que ens quedi ben lligada. Lliguem el farcit amb una mica de farina, una mica de llet i afegim el foie.

Posem aigua a bullir amb un raig d'oli i un polsim de sal i quan arrenqui el bull, tirarem la pasta d'una en una per evitar que s'enganxin. Un cop cuita (6-7 minuts) la traiem procurant que no es trenqui i la posem estirada damunt d’un drap de cuina net i ben humit (mullat) a sobre d'una taula. 

Anem posant el farcit damunt la pasta i enrotllem, intentant que quedin ben tancats. Col·loquem els canelons en una safata per al forn prèviament enfarinada. Afegim la beixamel, el formatge ratllat i els gratinem.

 

Ara sí, tots a taula!

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal