HIVERN

Orada
Porc
Carxofes
Conill
Marisc
Llegums

L’hivern, als mercats, és sinònim de rauxa i de seny; de compres generoses per celebrar les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, i per ajudar a les persones en situació vulnerable.

En aquesta estació, les parades s’omplen de calçots, cítrics, aviram… i dels sis productes triats! Donen molt de joc, ho veureu aviat.

Els mercats, a l’hivern, organitzen tallers i cursos de cuina perquè n’aprengueu els millors trucs i receptes. A més, alguns mercats també incorporen aules gastronòmiques on s’organitzen diversitat de tallers de cuina orientats per a un ampli ventall de públic.

I recordeu…
“Menys comprar per comprar
i més compra #demercat.”

TEMPS D’

ORADA

Tornar

L’orada (o daurada) té una típica franja daurada a la part superior dels ulls, d’aquí el seu nom. És un dels peixos de carn blanca més consumits, que tan aviat pot protagonitzar una sopa festiva de diumenge com un “arròs de malalt” quotidià. I té la mida ideal per servir-ne una per comensal!

PROPIETATS

  • És rica en vitamina A, B i E.
  • Aporta minerals com ferro, calci, potassi, iode, zinc, magnesi i sodi.
  • Aporta una quantitat moderada de proteïnes, però d’alt valor biològic.
  • Té propietats antioxidants, afavoreix la vista i col·labora en la prevenció del Parkinson.

Fàcil de digerir, és apropiada per a dietes hipocalòriques, per a l’alimentació en èpoques de creixement i d’esforç intel·lectual. A més, per la seva aportació d’omega-3, ajuda a prevenir alteracions cardiovasculars.

AL MERCAT

Mireu que la carn sigui ferma al tacte, que tingui les ganyes d’un color vermell viu i els ulls brillants (ni enfonsats ni amb taques blanquinoses). I, sobretot, que faci una olor de mar poc pronunciada.

A CASA

És convenient refrigerar-la, no més de 48 hores després d’haver-la comprat, neta, eviscerada i aïllada d’altres aliments perquè no es barregin olors ni sabors.

TRUC

Si la cuineu a la sal, podeu deixar un dels ulls sense cobrir. Quan quedi totalment opac, serà senyal que l’orada ja s’ha cuit.

CONSELL D’APROFITAMENT

No llenceu mai el cap, les espines o altres restes de l’orada que compreu. Si les congeleu, sempre les tindreu a mà per fer un brou blanc i curt.

A LA CUINA

Orada al forn
amb les seves
guarnicions

Ingredients (per a 4 persones)

– 1 orada de 600 g
– 3 patates
– 4 tomàquets
– 1 ceba
– 1 cabeça d’alls
– Vi blanc
– Brou de peix
– Julivert
– Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  • Netegeu totes les verdures i confiteu-les molt lentament amb l’oli. Un cop confitades, deixeu-les escórrer sobre paper absorbent.
  • A continuació, netegeu l’orada i filetegeu-la (si és que no us han fet al mercat). Amb les espines, feu-ne un brou.
  • Un cop fet, poseu la ceba amb les patates en una cassola i feu-les coure 5 minuts amb una cullerada d’aquest brou.
  • Tot seguit, afegiu-hi els filets d’orada salpebrats i aboqueu-hi una mica més de brou. I que cogui ben tapat fins que el peix estigui cuit!
  • Finalment, afegiu-hi el tomàquet i el julivert picat.
  • Deixeu-ho reposar 5 minuts abans d’emplatar-ho.

Sabies que..?

Barcelona té una fira anual dedicada exclusivament als mercats? Es va crear l’any 2010, es diu “Mercat de Mercats” i s’adreça a veïns i veïnes de la ciutat, així com als visitants d’arreu del món interessats en la cuina saludable, els productes alimentaris sans i de proximitat, així com la tradició mediterrània.

TEMPS DE

PORC

Tornar

Suau, tendra i de color rosa pàl·lid, la carn de porc és, actualment, una de les més consumides al món. Es considera carn vermella, tot i que hi ha grans diferències en la quantitat de greix segons la peça. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sosté que en funció de l’edat i de les condicions de vida de l’animal pot considerar-se carn blanc.

PROPIETATS

  • Cal destacar la seva quantitat de proteïnes, d’alt valor biològic.
  • També el seu contingut en minerals com el potassi, fòsfor, zinc i ferro.
  • És una font de vitamines A, D, E, K i vitamines del grup B.
  • També conté una alta proporció de greixos insaturats (els beneficiosos).

I la carn de porc ibèric? Doncs tot això, però augmentat! El seu origen, l’alimentació i la criança n’augmenten la qualitat, el sabor i les propietats (més proteïnes, minerals i vitamines, així com compostos antioxidants i antiinflamatoris).
En qualsevol cas, modereu-ne el consum si teniu colesterol, hipertensió o problemes cardiovasculars.

AL MERCAT

A l’hora de comprar porc, escolliu una peça d’aparença lleugerament humida i fixeu-vos que el greix que contingui sigui de color blanc i ferm. Demaneu carn magra si voleu la que conté poca quantitat de greix.

A CASA

La carn de porc acabada de comprar es pot conservar bé de 3 a 5 dies a la part més freda de la nevera. Això sí, dins un recipient que tingui una reixeta per evitar que toqui el suc que desprèn.

TRUC

No l’heu de consumir immediatament? Guardeu-la al congelador! Els trossos de carn aguanten bé entre tres i quatre mesos, mentre que la carn picada i les salsitxes fresques hi poden estar un mes.

CONSELL D’APROFITAMENT

Del porc s’aprofita tot. I quan diem tot és tot: la cuixa, el coll, les costelles, l’espatlla, els peus, la galta, el greix, l’intestí i la sang, amb la qual s’elaboren embotits crus, cuits i curats. Afegiu greix del pernil a uns llegums, verdures o salses i veureu quin gust!

A LA CUINA

Llom de porc
amb llet

Ingredients (per a 4 persones)

– 600 g de llom a talls
– 100 g de farina
– 200 g d’ametlles torrades
– 30 cl de llet
– Sal
– Pebre
– Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  •  Salpebreu i enfarineu els talls de llom.
  • Enrossiu-los en una cassola amb oli.
  • Quan estiguin una mica rossos, afegiu-hi per sobre les ametlles torrades, picades i barrejades amb la llet.
  • Deixeu-ho coure tot junt al forn, sacsejant-ho de tant en tant perquè no s’enganxi. Us ha de quedar una salsa amb textura espessa i de color blanc.
  • Rectifiqueu de sal i pebre. i ja ho podreu servir.

TEMPS DE

CARXOFES

Tornar

Dolça, tendra, fresca, gustosa… i de proximitat! La carxofa és una hortalissa tan saborosa com polivalent a la cuina i consumir-ne ens aporta múltiples beneficis per a l’organisme.

PROPIETATS

  • Conté magnesi, potassi, ferro, sodi, vitamina A i vitamina B.
  • Proporciona àcids que ajuden a reduir els nivells de colesterol a la sang.
  • Fa baixar la pressió arterial.
  • Rebaixa els nivells de sucre en sang.
  • Ajuda a prevenir i a tractar els casos de diabetis.

A més, té moltes propietats diürètiques i, per tant, ajuda a disminuir la retenció de líquids i a eliminar toxines. Així, doncs, també va bé per als problemes digestius i metabòlics, ja que es tracta d’un aliment depuratiu que regularitza l’intestí i enforteix el sistema immunitari. En compte només les mares lactants, diuen que la carxofa fa disminuir la producció de llet.

AL MERCAT

Demaneu les més pesants, tancades i amb les fulles molt juntes, atapeïdes. Són les més tendres.

A CASA

Guardeu-les en un recipient hermètic, preferiblement a la nevera, i consumiu-les en un període de 5 o 6 dies com a màxim, d’aquesta manera en conservareu, al màxim, les propietats. Crues és com millor es conserven; els cors, laminats ben fins, són ideals per fer-ne amanides. Eviteu cuinar la carxofa amb massa oli o en saltats que fumegin, per no reduir-ne els beneficis.

TRUC

Les carxofes s’oxiden amb facilitat. Per prevenir que s’ennegreixin, submergiu-les en aigua amb llimona o julivert.

CONSELL D’APROFITAMENT

No llenceu mai les fulles ni els troncs de les carxofes! Aprofiteu-los per fer-ne un brou vegetal molt depuratiu o una crema boníssima!

A LA CUINA

Carxofes
amb cloïses

Ingredients (per a 4 persones)

– 12 carxofes
– 24 cloïsses
– ¼ l de brou de peix
– 1 gra d’all
– 1 cullerada de farina
– Julivert
– Sal

Elaboració

  • Trieu una dotzena de carxofes ben fermes, netegeu-les bé amb aigua i obriu-les per la meitat.
  • Poseu-les a bullir amb aigua amb sal, vigilant que no quedin toves. Escorreu-les i reserveu-les.
  • A continuació, renteu les cloïsses que haureu tingut purgant també en aigua amb sal.
  • Aboqueu-les en una paella amb el brou de peix i la cullerada de farina perquè s’obrin.
  • Quan es comencin a obrir, afegiu-hi les carxofes i deixeu que coguin tres minuts més, temps que aprofitarem per picar el gra d’all i una branqueta de julivert per empolsinar-ne les cloïsses i les carxofes abans de presentar el plat.

Sabies que..?

Les dues associacions de comerciants dels mercats de Barcelona que hi havia fins ara s’han fusionat en una de sola? La nova associació s’ha batejat amb el nom de Federació de Mercats Municipals (FEMM) i passa a representar les més de dues mil parades de mercats de Barcelona.

TEMPS DE

CONILL

Tornar

Des del punt de vista nutricional, la de conill és una de les “carns blanques” més saludables. Se la denomina així pel seu color, més clar que altres, degut a una menor concentració de mioglobina. També conté menys proporció de greixos, per això es pot consumir amb una freqüència superior que l’anomenada carn vermella.

PROPIETATS

  • Aporta proteïna d’alta qualitat, amb tots els aminoàcids necessaris per al manteniment de les estructures corporals, i vitamines del grup B, com la B12, necessària per a la formació de cèl·lules sanguínies, i la B3 i B6, que intervenen en el metabolisme energètic.

A més, el seu contingut en colesterol és baix, per la qual cosa és molt recomanable per prevenir malalties cardiovasculars. Penseu en la carn de conill a l’hora de planificar els vostres àpats, és una carn molt saborosa i saludable!

AL MERCAT

El trobareu sencer o especejat, desossat, en forma d’hamburgueses, cuixetes i altres formats. Si el compreu sencer, tingueu en compte que gairebé la meitat del seu pes correspon a os, dada important a l’hora de calcular la quantitat necessària segons el nombre de comensals. Mireu també que la carn no tingui greix i sigui ferma i brillant.

A CASA

Es conserva bé a la nevera fins a un parell de dies després de comprar-lo. Llavors cal cuinar-lo o congelar-lo. Al congelador, si és sencer, ens durarà en bon estat un any; 9 mesos si el congelem a peces. Si optem per congelar-lo dona més bon resultat cuinar-lo abans.

TRUC

La carn de conill absorbeix molt bé tots els aromes i és molt gustosa tant si la fem al forn, guisada o a la brasa, especialment si l’amanim amb herbes aromàtiques o espècies, una bona alternativa a la sal.

A LA CUINA

Estofat de
patata i conill

Ingredients (per a 4 persones)

– 1 conill
– 4 patates
– 2 cullerades de vinagre
– 6 alls trinxats
– Julivert
– 2 fulles de llorer
– Oli d’oliva verge extra
– Sal
– Pebre
– Aigua o vi blanc

Elaboració

  • En un bol, poseu-hi el conill, l’all i el julivert picats i les dues fulles de llorer.
  • Amaniu-ho amb sal, pebre, un raig de vinagre, un d’oli d’oliva verge extra i un de vi blanc o aigua.
  • Barregeu-ho tot bé i deixeu-ho a la nevera unes 12 hores, remenant-ho cada dues hores, aproximadament.
  • Passat aquest temps, poseu-ho tot en una cassola amb oli, tapeu-ho i deixeu que cogui una hora a foc baix. Si veieu que queda una mica sec, hidrateu-ho amb vi o aigua i remeneu-ho de tant en tant.
  • Mentre es va coent, esqueixeu les patates i, quan falti una mitja hora per acabar la cocció, afegiu-les a la cassola.
  • Continueu remenant i, 30 minuts més tard, ja ho podeu emplatar.

CONSELL D’APROFITAMENT

Us ha sobrat conill guisat? A la nevera us aguantarà bé 3 o 4 dies. Quan el tragueu, esmicoleu-lo, sofregiu-lo amb quatre verdures, afegiu-li la vostra salsa preferida i emboliqueu-lo dins un pa pla, durum o pita. Obtindreu un entrepà ben especial!

TEMPS DE

MARISC

Tornar

Gambes, navalles, ostres, vieires, musclos, escopinyes, crancs, llagostins, llamàntols… A l’hivern, el marisc és en la seva època d’esplendor. I l’hivern ve lligat al Nadal, una festivitat en què els àpats tenen un paper rellevant i en què aquest grup de productes de temporada ens permeten lluir-nos a taula.

PROPIETATS

  • Conté proteïnes amb aminoàcids importants, ideals per augmentar l’energia.
  • Conté minerals com el zinc i el coure, indispensables per desintoxicar el cos i per a les anèmies.
  • És ric en àcid gras insaturat i en quitina, que provoca una absorció menor dels greixos i el colesterol.

Tot i els múltiples beneficis de la seva ingesta, heu de tenir en compte dues contraindicacions del marisc: l’àcid úric i la histamina. Aneu amb compte de no abusar-ne si sou propensos a tenir gota o tendiu a patir inflamacions fortes!

AL MERCAT

Hi trobareu tots els tipus d’animals que s’engloben dins aquest terme genèric: mol·luscs (filtradors tous, revestits d’una petxina o closca, com musclos, cloïsses o navalles), cefalòpodes (proveïts de sac o conquilla interior, de vuit o deu potes, de cos musculós i flexible, com pops, calamars i sèpies), crustacis (amb closca dura i articulada, proveïts d’antenes i potes, com gambes, escamarlans i crancs) i equinoderms, com garoines o espardenyes.

A CASA

Podeu consumir el marisc en múltiples elaboracions, fredes i calentes, com a aperitiu, entrant o plat principal. Bullit, a la planxa, al forn, en amanides, amb salses, guisat… la seva versatilitat és enorme.

A LA CUINA

Llagostins saltats
amb patates confitades
i vinagre de poma

Ingredients (per a 4 persones)

– 600 g de patates de la varietat agra
– 460 ml d’oli d’oliva verge extra
– 8 ml de vinagre de poma
– 24 cues de llagostins
– 1 gra d’all picat
– 1 branca de julivert
– Sal
– Pebre

Elaboració

  • Peleu les patates i talleu-les a daus, saleu-les i deixeu-les reposar uns minuts perquè agafin el gust de la sal.
  • A continuació, escalfeu 400 ml d’oli d’oliva verge extra a 100 ºC i poseu a coure les patates fins que estiguin confitades i ben cuites.
  • Escorreu-les, regueu les patates amb el vinagre i rectifiqueu de sal.
  • A banda, peleu els llagostins i feu un tall al llom per treure’n l’intestí. En una paella, salteu-los a foc fort amb l’oli restant i salpebreu-los després.
  • Agafeu les patates que ja heu confitat i salteu-les també. Aboqueu-hi l’all picat i deixeu que es vagi daurant. Finalment, afegiu-hi el julivert.
  • Emplateu fent una base de patates i col·loqueu-hi al damunt les cues dels llagostins.

TRUC

“El preu del marisc s’apuja molt a les portes del Nadal”, esteu pensant. Depèn. Hi ha moltes possibilitats dins aquest terme genèric, aptes per a tot tipus de butxaques. Ara bé, si als vostres àpats festius voleu oferir alguna peça de les “cares” i voleu abaratir-ne una mica el cost, intenteu avançar-ne la compra uns dies i guardeu-la al congelador.

CONSELL D’APROFITAMENT

Heu menjat ostres o vieires? No en llenceu les closques! Netegeu-les bé i feu-les servir com a recipient en el pròxim aperitiu festiu. Si hi ha infants a casa, convertiu aquest consell en una activitat lúdica convidant-los a participar en el servei del plat.

TEMPS DE

LLEGUMS

Tornar

Cigrons, faves, fesols, llenties, mongetes, soja… Estem envoltats de llegums o lleguminoses, un grup d’aliments molt interessant des del vessant nutricional i gastronòmic. Un superaliment versàtil com n’hi ha pocs i, econòmicament, a l’abast de tothom.

PROPIETATS

  • Contenen vitamines, proteïnes, antioxidants i minerals.
  • Són rics en fibra, soluble i insoluble, fet que ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Contenen poc greix saturat.
  • Tenen poc sodi, i ferro.
  • Ajuden a regular els nivells d’aigua a l’organisme.

A més, les lleguminoses són una font molt important d’hidrats de carboni complexos, com el pa, la patata o els cereals. I tenen una aportació de calories mínima! Per tant, són aliats perfectes també per a la dieta de vegetarians i vegans, així com per a celíacs.

AL MERCAT

Trobareu llegums cuits, en remull, envasats, guisats, sols i barrejats, i en forma de derivats. A l’hora de comprar-los cuits, fixeu-vos que estiguin sencers, que tinguin una mida i un color uniformes, i que no desprenguin olor.

A CASA

Secs es poden conservar en un lloc fresc i sense humitat durant molt de temps; un cop cuits es poden guardar a la nevera uns quants dies, millor dins un recipient hermètic. Si els coeu a casa penseu a posar-los en remull abans per retallar-ne el temps de cocció, millorar-ne la textura final i fer-los més digeribles.

TRUC

Voleu coure els llegums per a més d’un àpat? Conserveu-los a la nevera amb l’aigua de bullir i un raig d’oli. Els llegums us provoquen males digestions? Afegiu-hi uns grans de comí o mengeu un iogurt de postres. Us ajudarà a pair-los!

A LA CUINA

Hummus

Ingredients (per a 4 persones)

– 400 g de cigrons cuits i escorreguts
– 25 g d’ametlla molta
– 1 gra d’all
– 150 ml de iogurt natural
– 2 culleradetes de menta fresca picada
– Suc de ½ llimona
– Sal
– Pebre negre
– 2 culleradetes de llavors de comí
– 1 culleradeta d’oli d’oliva verge extra
– Pebre vermell

Elaboració

  • Poseu una paella a escalfar i afegiu-hi les llavors de comí.
  • Fregiu-les sense oli i retireu-les del foc quan comencin a deixar anar l’aroma.
  • Reserveu-ne una petita quantitat per decorar i poseu la resta al got de la batedora.
  • Afegiu-hi els cigrons, l’ametlla, l’all, el iogurt, l’oli d’oliva, la menta, el suc de la llimona, la sal i el pebre. Bateu tots els ingredients fins que quedi una pasta homogènia.
  • Poseu l’hummus en un recipient per portar a taula i deixeu-lo reposar una mitja hora.
  • En el moment de servir-lo, afegiu-hi un raig d’oli i empolsineu-lo amb pebre vermell i les llavors de comí reservades.
  • Traieu-lo a taula amb el pa de pita al costat.

CONSELL D’APROFITAMENT

Alguns llegums aguanten bé la congelació, així que… podeu cuinar-los i congelar-los sense por! Dins una bossa de plàstic ben tancada no perdran ni gust ni aroma i us poden durar mesos.

Sabies que..?

Malbaratant aliments llencem els diners que ha costat produir-los, els recursos naturals invertits i desaprofitem un recurs molt valuós? La campanya de conscienciació ciutadana contra el malbaratament alimentari “Som gent de profit” us ajudarà a fer-vos càrrec d’aquest problema que ens afecta a tots.

Índex de productes