Esteu aquí

Aquest setembre, continuen les afectacions a la mobilitat per obres a la ciutat

Prossegueixen les afectacions a la mobilitat per obres a la ciutat, principalment a la ronda de Dalt, les Glòries, Meridiana i Mallorca. Es recomana fer servir itineraris alternatius per a moure's per aquestes zones.

Durant la primera setmana de setembre continuaran les restriccions de carrils a un tram de la Ronda de Dalt en sentit Llobregat i hi haurà diverses intervencions a la plaça de les Glòries que implicaran afectacions viàries. També segueixen els treballs per la construcció de sortides d’emergència pel túnel d’alta velocitat Sants-Sagrera per part d’ADIF, que comporta el tall sobre el trànsit al carrer Mallorca, a banda de les tasques a l’avinguda Meridiana. L’Ajuntament de Barcelona recomana utilitzar itineraris alternatius en aquests àmbits de la ciutat per tal de minimitzar les congestions viàries

El mes de setembre, amb la finalització del període de vacances, habitualment es produeix un increment del trànsit a la ciutat que enguany coincidirà amb la presència de diferents obres d’envergadura en marxa.

Treballs de cobertura de la ronda de dalt

Des del 17 de juliol es troba operativa una nova fase de les obres de cobertura de la Ronda de Dalt, entre el Mercat de la Vall d’Hebron i l’Institut Vall d’Hebron, als barris de Sant Genís dels Agudells i la Teixonera.

Els treballs consisteixen en l’execució dels murs de recolzament laterals de l’estructura de cobertura, la llosa de cobertura i els elements necessaris per habilitar el nou vial com a túnel.

Les obres d’execució del mur del costat muntanya duraran fins el proper 9 de setembre. Fins aleshores es mantindrà ocupat el carril dret del tronc central sentit Llobregat de la Ronda de Dalt (B-20) en un tram d’uns 500 m a l’alçada de l’entrada 5. Al llarg d’aquest tram continuarà tallat un carril de circulació mantenint alhora en servei els dos carrils del tram central.

Les obres que s’estan executant donen continuïtat a les que ja es van fer l’estiu passat quan es van construir els fonaments i el mur estructural del que serà el primer tram de cobertura urbanitzada.

El projecte preveu la cobertura d’un primer tram de la Ronda, corresponent a 180 metres davant del Mercat de la Vall d’Hebron. L’actuació, que inclou la urbanització dels laterals, permetrà millorar la permeabilitat urbana i la connectivitat transversal entre els barris i reduir la contaminació acústica.

Canvi de fase en les obres dels túnels de les Glòries

Els propers dies també es produirà un canvi de fase en les obres dels túnels de Glòries que suposaran afectacions puntuals a la mobilitat:

El 6 i 7 de setembre tindran lloc treballs d’aglomerat i senyalització horitzontal del lateral i terciana de la banda muntanya de la Gran Via, entre els carrers Bilbao i Llacuna. Per realitzar-los serà necessari tallar aquest lateral durant aquest dos dies. Els vehicles es desviaran per Gran Via-Bilbao-Perú i Llacuna.

El 8 de setembre també es faran treballs de reposició de rases de serveis, d’aglomerat i senyalització horitzontal en el tronc central de la Gran Via, d’entrada a Barcelona, entre els carrers Escultors Claperòs i Ciutat de Granada. Això comportarà que des de les 8 del matí fins a les 12-13 hores aquest tram comptarà només amb un sol carril d’entrada i posteriorment amb dos.

La nit del 8 al 9 de setembre hi haurà treballs de senyalització horitzontal del tronc central de la Gran Via d’entrada a la ciutat, entre Independència-Ciutat de Granada i Sant Joan de Malta-Bilbao. Els treballs es faran amb tall nocturn de la Gran Via, en sentit ciutat. Els vehicles que vinguin pel lateral muntanya es desviaran cap a Rambla Prim-Rambla Guipúscoa. Els que vinguin pel tronc central (C-31) cap a Bac de Roda-Rambla Guipúscoa.

Finalment, la nit del 12 al 13 de setembre hi haurà treballs de redistribució de carrils del tronc central en sentit sortida de Barcelona, entre Rambla Poblenou i Bilbao, que suposaran deixar només un únic carril de circulació en aquest tram durant l’horari nocturn. Un cop finalitzin totes les actuacions, la capacitat de la via tornarà a ser la mateixa que l’actual, tres carrils per sentit.

Continuen les afectacions al carrer de Mallorca

Recordem que continuen les afectacions a la mobilitat a l’àmbit del carrer Mallorca, per la construcció de les noves sortides d’emergència del túnel d’alta velocitat Sants – La Sagrera. Aquestes estaran situades a Provença-Urgell, Mallorca-Nàpols i Mallorca-Independència.

Aquesta segona fase, que es va iniciar al mes de juliol i durarà fins a finals d’any, consisteix en l’execució de tractaments del terreny per garantir la seguretat, previs a la perforació que es farà posteriorment amb la tuneladora vertical.

L’impacte principal a nivell de mobilitat continua sobre el carrer Mallorca que continua tallat al trànsit a l’alçada de l’avinguda Meridiana per a tots els vehicles excepte els veïns, als quals es garanteix el pas amb un carril restringit i exclusiu.

Així mateix, al llarg del carrer Mallorca també es restringeix totalment el pas de vehicles entre els carrers de Xifré i de Dos de Maig, a l’entorn de la sortida de Mallorca-Independència, i entre els carrers de Sicília i Roger de Flor, a l’entorn de la sortida de Mallorca-Nàpols.

El trànsit local i el transport públic pot circular en el tram comprès entre aquests dos punts.

Aquesta afectació conviu amb els talls viaris que ja estan implantats al carrer Independència i Nàpols, entre Mallorca i Provença i entre València i Mallorca.

A banda del vehicle privat, la intervenció també comporta modificacions sobre les línies d’autobús que fan el seu itinerari pel carrer Mallorca.

Durant el període d’obres l’Ajuntament de Barcelona recomana els següents itineraris alternatius:

  • Els vehicles que entrin a la ciutat per l’avinguda Meridiana tenen com a principal possibilitat de desviament el carrer d’Aragó o bé Concepció Arenal-Sant Antoni Maria Claret o Sant Antoni Maria Claret-Còrsega per després accedir a la trama Eixample.
  • Els vehicles que accedeixin al centre de la ciutat pel carrer Guipúscoa, abans d’arribar a l’avinguda Meridiana, tenen com a principal possibilitat de desviament Navas de Tolosa/Bilbao-Tànger.

Als treballs al carrer Mallorca també s’hi sumen les obres que es duen a terme a l’avinguda Meridiana. Aquesta concentració pot provocar afectacions viàries per l’accés nord de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’equip del Comitè d’Obres i Mobilitat, de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament, i juntament amb la Unitat d’Obres de la Guàrdia Urbana, treballa i es coordina amb els diferents operadors per tal de minimitzar les afectacions i acordar els desviaments corresponents.