Esteu aquí

La Meridiana, Ciutat Jugable, amb una nova àrea de jocs infantils

Urbanisme i infraestructures. El 20 de juliol comença la instal·lació d'elements singulars de joc a l’av. Meridiana, a tocar de la pl. de les Glòries, am un projecte que té per objectiu millorar les oportunitats lúdiques i estimular l’activitat a l’aire lliure dels infants

El 20 de juliol comença la instal·lació d'elements singulars de joc a l’av. Meridiana, a tocar de la pl. de les Glòries, am un projecte que té per objectiu millorar les oportunitats lúdiques i estimular l’activitat a l’aire lliure dels infants

Quan va finalitzar la remodelació de l’avinguda Meridiana en el tram comprès entre el carrer Aragó i la plaça de les Glòries Catalanes, es van deixar lliures uns espais on ara s’instal·laran dues zones de jocs per als més petits i petites del barri del Clot. La distribució dels dos espais és la següent:

– en la zona destinada als infants de menys edat, s’incorporaran llits elàstics a la cota del paviment, amb un perímetre protegit de cautxú, sorrals i jocs interactius i sensorials inclusius a nivell de paviment

– en la zona per a infants més grans, es proposa una estructura triangulada en volum, amb elements de més alçada, formada per de barres d’acer que defineixen diferents jocs. En un extrem es crea una zona de xarxes i lones amb una alçada baixa, com a zona d’estada per tombar-s’hi. Més endavant les xarxes triangulades pugen en altura i l’estructura de barres es converteix en una zona de trepa baixa enllaçada amb un gronxador i amb una zona de trepa amb més altura d’on neix una estructura tridimensional protegida en altura per acabar en un tobogan a l’extrem contrari.

Aquesta àrea de jocs té en compte l’espai disponible i les distàncies mínimes de seguretat exigides per les diferents alçades dels jocs, i s’ha volgut donar al conjunt una imatge comuna i reconeixible que doni continuïtat als diferents jocs i elements decoratius.

Es així que s’ha previst un dibuix sobre el paviment del mapa de triangulacions del meridià de Paris, coincident amb l’avinguda, que es va fer a 1792 per mesurar la longitud exacta entre Dunkerke i Barcelona, una idea que es materialitza també als jocs i s’utilitza per als elements de joc amb diferents formalitzacions.

Es preveu que els treballs d’instal·lació finalitzin durant el mes de setembre.

Ciutat jugable

Aquesta nova àrea infantil es desenvolupa en el marc del Pla del Joc a l’Espai Públic (vegeu-lo a l’espai ‘Més informació’) que té com a objectiu, amb horitzó 2030, millorar i diversificar les oportunitats de joc i l’activitat física a l’espai públic. Resulta beneficiós tant per al desenvolupament i benestar de la infància i adolescència com per a la salut i la vida comunitària.

El Pla del joc és el resultat d’un procés transversal i participat de més de 400 professionals, entitats i veïnat (infants i adults) i s’inspira en plans de joc pioners d’altres ciutats com Dublín o Londres. Alhora, dona resposta a les recomanacions de les Nacions Unides per fer avançar el dret al joc, un dret humà específic dels infants i adolescents.

Amb aquest Pla, Barcelona busca un canvi de paradigma per esdevenir una ciutat amb zones específiques de joc més diverses, creatives, accessibles i inclusives, alhora que posa l’urbanisme de la ciutat a disposició del joc.