TramBaix i TramBesòs: Dues històries d'èxit

La xarxa actual de tramvia té un total de 6 línies, 41 vehicles, 56 parades i recorre 29,22 quilòmetres, i permet el desplaçament a més de 26 milions d’usuaris.

Tretze anys després del retorn dels tramvies a Barcelona, es pot parlar de la història d’un èxit. Primerament per l’eficàcia del servei que presta a milers de ciutadans dels municipis atesos. Tant al Baix Llobregat com a Sant Adrià de Besòs i Badalona, el tramvia constitueix una peça clau en la gestió de la mobilitat.

El Trambaix, en les seves línies T1, T2 i T3, va transportar l’any 2016 un total de 17.679.804 viatgers, de manera que va créixer un 4 % i va continuar així l’evolució positiva que té des del 2012. De fet, ha estat necessari augmentar la freqüència de servei a les hores punta de la tarda i el vespre per atendre la demanda creixent. Els 23 tramvies de 6 mòduls i de pis baix totalment accessibles donen servei a les 29 parades establertes al llarg de 14,914 quilòmetres des de la plaça de Francesc Macià fins a Cornellà, Sant Joan Despí i fins a Sant Feliu de Llobregat.

Per la seva banda, el Trambesòs, que disposa de 18 vehicles per atendre les 27 parades en 14,318 quilòmetres de xarxa, també té tres línies, la T4, T5 i T6, que comuniquen Sant Adrià de Besòs i Badalona amb la plaça de les Glòries i la Vila Olímpica. Partint de xifres més modestes de trànsit, els darrers anys està experimentant un fort creixement. El 2016, gràcies a un increment del 8,6 %, va superar els 9 milions d’usuaris. El desenvolupament del districte 22@, així com el nou campus Besòs de la UPC, contribueixen a aquesta evolució tan positiva.

Un i altre comparteixen una altíssima valoració per part dels ciutadans. Segons les dades de l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner que cada any porta a terme l’ATM, els tramvies metropolitans són el mitjà de transport públic col·lectiu més ben valorat, amb gran diferència, i supera, des del 2015, fins i tot la valoració del vehicle privat, fet inèdit en un àmbit com l’àrea metropolitana de Barcelona. Els ciutadans el valoren amb un 7,7 sobre 10.

Llegir-ne menys