Barcelona Cultura

D-generades: repensant moda i gènere

Jornades

Atenció: Entrades exhaurides. Podreu seguir la jornada en streaming aquí.

Els estereotips de gènere són construccions socials que s'han anat articulant i reeditant al llarg de la història, al servei d'interessos polítics, econòmics, de classe i d'origen ètnic, i que han assegurat la pervivència de l'estructura heteropatriarcal obligatòria en moltes societats. Erròniament i com a resultat de la legitimació i naturalització de l'esmentada concepció, s'ha normativitzat una idea binària del gènere, la qual s'ha vinculat i alineat a les dimensions de sexe i de sexualitat.

Després del feminisme postestructuralista de finals de segle XX i ja entrats en el XXI, es desplega un nou paradigma sobre les qüestions de gènere, el qual posa en crisi l'artifici social basat en les dualitats femení/masculí, heterosexual/homosexual, normatiu/dissident, i la dimensió semàntica i política d'aquestes taxonomies. Un nou paradigma que, irremissiblement, ens porta a reflexionar sobre l'essència de la condició humana.

A partir d'aquests plantejaments, les jornades D-generades: repensant la moda i el gènere pretenen explorar i reflexionar sobre aquesta qüestió des d'àmbits com la filosofia, l'antropologia o la sociologia, a partir dels quals fer un pas més en aprofundir sobre les repercussions de la perspectiva de gènere en el món de la moda. Un fet que ens porta a considerar com al llarg de la historia la indumentària ha estat legitimadora en moltes ocasions del model normatiu promogut pel sistema heteropatriarcal. Nogensmenys, la moda també ha esdevingut un important factor de canvi. En molts moments ha deslegitimat l'existència d'una indumentària masculina diferenciada d'una de femenina, amb el pes semàntic que això comporta, i ha acompanyat significativament molts moviments de dissidència de gènere i sexual.

A partir d'aquí i establint un diàleg viu amb l'actualitat, aquestes jornades ens condueixen a intentar respondre qüestions com les següents: podem escapar de la concepció binària de gènere? Per què dones i homes han de vestir de manera diferent? És possible, en conseqüència, el disseny d'una moda agènere?"

PROGRAMA

Sessió matí

  • 9:30 h - Acreditacions
  • 10:15 h - L’hàbit fa el monjo? Cossos, aparences, identitats, a càrrec de Marta Segarra (investigadora i catedràtica d’estudis de gènere).
  • 11:15 h - Abriendo el sexo_Desbaratando el género, a càrrec de Mara Martínez (antropòloga).
  • 12:00 h - La roba com a tecnologia del gènere, a càrrec de Bel Olid (escriptora, traductora i activista feminista) i Pol Galofre (activista trans i feminista).

Sessió tarda

  • 14:30 -Acreditacions
  • 15:00 h - Cuestionando el género desde el diseño de moda. Entrevista a Alejandro Gómez - Palomo Spain (dissenyador de moda).
  • 15:45 h - La construcció de la història de la moda des de la perspectiva de les identitats dels gèneres, a càrrec de Sílvia Ventosa (conservadora de tèxtil i indumentària del Museu del Disseny).
  • 16:15 h - Moda, poder i estereotips de gènere: vestint l’home modern, a càrrec de Sílvia Rosés (historiadora de la moda).
  • 16.45 a 17:45 h  Taula rodona: És possible una moda agènere? Participen: Elisabet Carlota i Elisenda Oms de Carlotaoms (dissenyadores de moda), Roberto Piqueras (dissenyador de moda) i Sílvia Rosés.
    Moderadora: Laura Sangrà (periodista cultural especialitzada en moda i tendències).

Comissàries:

Sílvia Ventosa, Sílvia Rosés i Mara Martínez

Organitzen:

GREDITS (Grup d'Investigació en Disseny i Transformació Social) - BAU, Centre Universitari de Disseny
Museu del Disseny de Barcelona

Activitat en el marc del programa de "Ciutat Oberta. Biennal de pensament".

Data: 

Dimarts 13 d’octubre de 2020

Lloc: 

Disseny Hub Barcelona
 

Preus: 

Activitat gratuïta.
Aforament limitat. Per assistir presencialment és necessari realitzar INSCRIPCIÓ PRÈVIA a la sessió del matí i/o a la de la tarda. ENTRADES EXHAURIDES.
La jornada també es podrà seguir per streaming.

Ajuntament de Barcelona