Barcelona Cultura

De l'aula al laboratori: pensar entorns per a la creació, el co-disseny i l'aprenentatge.

Conferències, xerrades

Primer seminari del cicle entorn de la recerca en disseny organitzat per la Càtedra UOC en Disseny i Creació Multimèdia en col·laboració amb el Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

A càrrec de la Susanna Tesconi, el seminari es proposa com un espai de reflexió sobre el laboratori com a entorn de creació col·lectiva i aprenentatge. A partir de l'experiència recollida en el text “De l'aula al Laboratori” es conviden les persones participants a generar idees i camins per a la conceptualització de laboratoris en entorns virtuals o híbrids.

Els centres de cultura així com els centres d'art i els de recerca i educació dediquen part dels seus esforços a convertir-se en recursos educatius que siguin eines pedagògiques, espais d'experimentació i descobriment guiat pels desitjos de les persones que els componen i participen en les seves propostes.

És un enfocament que respon als processos d'aprenentatge basats en el descobriment i l'automotivació. Investigar i voler aprendre sobre allò que ens interessa replica el procés creatiu que desenvolupen artistes, comissaris, educadors, investigadors, creadores en enfrontar-se als seus projectes: buscar informació i dissenyar metodologies i eines per construir la seva pròpia narrativa sobre un tema.

Material:
Es recomana la lectura de la publicació  “Del aula al laboratorio. Introducción”. VVAA. (2017) Donostia / San Sebastián: Tabakalera – Centro Internacional de Cultura Contemporánea.

Susanna Tesconi és dissenyadora d'entorns d'aprenentatge i investigadora. El seu treball s'inspira a la interacció entre processos d'aprenentatge i tecnologia amb l'objectiu d'acompanyar a les persones en el desenvolupament dels seus propis dispositius, eines i entorns.

A partir del 2010 ha dissenyat i implementat laboratoris i programes educatius relacionats amb el disseny d'interacció i la fabricació digital per a diferents institucions com a Laboral Centre d'Art i Creació Industrial (Gijón), TUMO Center for Creative Technology, Armènia, Tabakalera-Centre Internacional de Cultura Contemporània (Donostia), Museu del Disseny de Barcelona, BAU, Centre Universitari de Disseny, Barcelona i Fundació Orange.

La pràctica de disseny d'entorns d'aprenentatge s'acompanya d'un procés de recerca sobre el potencial del making com a eina de formació docent que duu a terme amb la seva tesi doctoral en el Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2014 és també part integrant de la Fablearn Fellowship, impulsada pel Transformative Learning Technologies Lab de la Universitat de Stanford, grup que treballa en el disseny d'entorns per a educadors de fab labs i makerspaces.

La Càtedra Telefónica en Disseny i Creació Multimèdia es crea el 2015 amb l'objectiu d'investigar, reflexionar i debatre sobre el disseny, la tecnologia i l'educació i el seu impacte en la societat. Actualment el disseny i la creativitat juguen un paper cada vegada més central en la societat de la informació, aportant valor afegit i innovació en el desenvolupament de productes, serveis i experiències.

Data: 

Dilluns 9 d'octubre, de 17 h a 19 h

Lloc: 

Centre de Documentació del Museu del Disseny

Preus: 

Entrada gratuïta amb inscripció prèvia a catedratelefonica@uoc.edu 
Places limitades

Ajuntament de Barcelona