Barcelona Cultura

III Jornada de Creativitat i Tendències

Conferències, xerrades
Amb el suport de: 

Sota el lema ARTESANIA: INNOVACIÓ | REVOLUCIÓ | PROJECCIÓ el 12 d'abril es celebrarà la III Jornada de Creativitat i Tendències, organitzada pel Museu del Disseny de Barcelona. En aquesta edició ens submergirem en l’univers creatiu de l’artesania i ho farem des d’una mirada plenament contemporània.

En els darrers anys, l’artesania com a disciplina creativa ha experimentat un gir substancial que ha motivat algunes transformacions interessants. Les correspondències establertes entre tradició i innovació ens han permès fer ús de materials i tècniques tradicionals i, al mateix temps, experimentar amb d’altres que són summament innovadors. Hem hibridat diversos processos i tècniques, tant des del vessant manual com el tecnològic, tenint en compte els imperatius dels nous models econòmics i productius. Per tant, parlarem de processos artesanals, tecnològics, digitals, i processos híbrids, donant també a conèixer les principals tendències emergents a l’actualitat.

PROGRAMA

10.00-10.15 h. Benvinguda i presentació de la Jornada

10.15-11.30 h. Artesania: Innovació.
Conferència impartida per Kim Mannino, directora de WGSN Live, que presentarà The Vision 2019 Action/Reaction. En aquesta comunicació es presentarà la macrotendència “Common Ground”, que es desplegarà a través de diferents disciplines creatives: Teixits i materials, mobiliari i accessoris decoratius, packaging, gràfica i estampats, moda, joieria i accessoris, amb les noves formes d’artesania com a focus d’interès transversal.

11.30 h-13.00 h. Artesania: Revolució.
Conferència de Jonathan Openshaw: Rethinking tactile craftsmanship in the post-digital age. Reflexió al voltant del retorn a la tactilitat que practiquen alguns artesans contemporanis que treballen en l'era digital. Veure conferència

Ambdues conferències seràn en anglès. Hi haurà servei de traducció simultània al català i castellà.

13.00 h-15.00 h. El museu posarà a disposició dels assistents diferents recursos documentals sobre les noves tendències i els diferents continguts de la jornada, que es podran consultar a la quarta planta del museu, on també hi haurà un tast de xocolata (Original beans) i cafè d'especialitat compromesos amb el medi ambient (Departure Coffee Co i Slowmov). Els assistents als tallers de la tarda dinaran al mateix espai.

15.00 h-18.00 h. Artesania: Projecció.
Tallers de creativitat en diferents àmbits del disseny en els que es proposarà als assistents un exercici pràctic basat en noves propostes de la producció artesana que tenen en compte les noves eines industrials i/o digitals. A cada taller es partirà dels objectes del Museu com a font d'inspiració i del treball personal dels creatius per apronfundir en l'anàlisi i noves propostes de la producció artesana, industrial i digital en cada àrea.

 • Taller 1. Papers pintats. Tendència i disseny en 1mm de gruix. A càrrec de Mitos Bermejo + Rossend Casanova
  + info
 • Taller 2. Tipografia. Impressió tipogràfica: dels tipus mòbils al fotopolímer. A càrrec de Jesús Morentin, Pablo Salvaje + Isabel Cendoya
  + info
 • Taller 3. Ceràmica. Disseny d'estampats per a rajoles: l'encant de la repetició. A càrrec de Bussoga + Isabel Fernández del Moral
  + info
 • Taller 4. Mobiliari. Hack the archive. A càrrec de Makea Tu Vida +  Teresa Bastardes i Josep Capsir
  + info
 • Taller 5. Costura. Vestir Santes. A càrrec de Pedra + Sílvia Ventosa
  + info

La Jornada està especialment dirigida al públic professional vinculat a diferents sectors creatius.

COMPRAR ENTRADA

Data: 

Dijous 12 d'abril, de 10 h a 18 h.
Acreditacions a partir de les 9.15 h

Lloc: 

Museu del Disseny

Preus: 

Entrada general + dinar + taller: 40 €
Entrada reduïda* + dinar + taller: 31 €

Entrada general matí: 30 €
Entrada reduïda* matí: 21 €

* Entrada reduïda (amb l’acreditació corresponent): Persones a l’atur, estudiants, docents, posseïdors de la Targeta Rosa reduïda, posseïdors del carnet del Centre de Documentació.

Ajuntament de Barcelona