Barcelona Cultura

Introducció a la història de la ceràmica

Cursos
-
Amb el suport de: 

PLACES EXHAURIDES

Aquest curs proposa un recorregut per la història de la ceràmica espanyola, des de l’antiguitat fins avui dia, mostrant com els procediments tècnics del passat enllacen amb la producció moderna i la creació contemporània. Es tracta d’un curs teòric-pràctic estructurat en 8 sessions i dues visites que combina la història amb altres aspectes d’importància per a l’estudi de la ceràmica com són el coneixement de les tècniques i materials o els mètodes analítics, així com la incursió en diferents àrees relacionades com ara la restauració, la documentació i la investigació de materials ceràmics.

El curs, realitzat en col·laboració amb Associació Catalana de Ceràmica, comptarà amb especialistes qualificats en cadascuna de les matèries tractades.

Docents: Alfons Romero i Vidal (historiador i expert en ceràmica tradicional espanyola), Jaume Buxeda i Garrigós (catedràtic d'arqueologia i arqueometria, vicedegà de recerca), Marisol Madrid i Fernández (professora associada d'arqueologia, Investigadora del GRACPE), Josep Antoni Cerdà i Mellado (Associació Catalana de Ceràmica), Isabel Fernández del Moral Delgado (conservadora de ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona), Marta Saliné i Perich (doctora en Història de l'art per la Universitat de Barcelona), Jesús-Àngel Prieto (professor de l’Escola Massana i doctor en Història de l’art), Xisca Bernat Jaume (conservadora-restauradora).

Programa:

  • Dijous 16 d'abril. La ceràmica. Tècniques i materials relacionats en la seva manufactura
  • Dijous 23 d'abril. La ceràmica: de la prehistòria a l’antiguitat. L’arqueologia de camp i de laboratori. Arqueometria
  • Dijous 30 d'abril. Ceràmica medieval andalusí i cristiana: València, Aragó, Catalunya i Andalusia
  • Dijous 7 de maig. Pisa renaixentista i barroca. Les produccions de Sevilla, Toledo, Talavera de la Reina, València, Aragó i Catalunya als segles XVI i XVII.
  • Dijous 14 de maig. La terrissa. Produccions i centres principals a Catalunya. Visió global de la terrissa espanyola
  • Dissabte 16 de maig. Visita al Museu Rocaguinarda de Terrissa dels Països Catalans, Oristà
  • Dijous 21 de maig. Pisa dels segles XVIII i XIX. Manufactures de l’Alcora i del Buen Retiro, Talavera de la Reina y Puente del Arzobispo. Les produccions de Barcelona
  • Dijous 28 Modernisme: La ceràmica com a eina metamòrfica a l’arquitectura
  • Dissabte 30 de maig. Visita a La Rajoleta i Can Tinturé. Museus d'Esplugues de Llobregat
  • Dijous 4 de juny. Entre la modernitat i la contemporaneïtat: la ceràmica d’autor

Curs adreçat a: Professionals i estudiants d’Arqueologia, Història, Història de l’art, Restauració, Documentalistes i en general a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement de la ceràmica espanyola.

Data: 

Cada dijous del 16 d'abril al 4 de juny de 2020, de 17 a 19.30 h.
Visites: dissabtes 16 i 30 de maig.

Lloc: 

Museu del Disseny de Barcelona

Preus: 

Preu general: 100 €
Preu reduït: 70 € (posseïdors del carnet del Centre de Documentació Museu del Disseny, carnet de la xarxa de biblioteques, carnet docent, carnet d'aturat, carnet d'estudiant, Targeta rosa).
Reconegut amb 1 crèdit acadèmic per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

INSCRIURE'M

 

Ajuntament de Barcelona