Barcelona Cultura

Petites històries, grans dones: Pilar Villuendas

Altres

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, nou museus de Barcelona i l’àrea metropolitana tornen a posar-se d’acord per quarta vegada per oferir el cicle de vídeocontes “Petites històries, grans dones”. Aquesta  iniciativa, adreçada al públic familiar, pretén donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. Els vídeocontes han estat escrits i realitzats pel col·lectiu Tramoia.

Entre el i el 16 de març  a les 18 h, s’estrenarà diàriament un vídeoconte d'entre 3 i 5 minuts que es podrà veure a YouTube, on les nou peces audiovisuals quedaran disponibles de forma permanent.

Al vídeoconte del Museu del Disseny coneixerem la Pilar Villuendas, dissenyadora gràfica i pionera d'un sector en els seus inicis molt masculí. Destaca com a professional i també com a defensora dels drets i llibertats de les dones i del paper del disseny en projectes socioculturals.

Calendari de tots els vídeocontes:

  • Dilluns 8 de març, 18 h. Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Dedicat a Mara Dierssen Sotos, neurobiòloga, investigadora i professora universitària càntabra especialista en síndrome de Down i establerta a Catalunya.
  • Dimarts 9 de març, 18 h. Museus d’Esplugues de Llobregat. Dedicat Barbaformosa, mestra i ceramista catalana que ha treballat la simetria i l’asimetria en les seves creacions.
  • Dimecres 10 de març, 18 h. Museu d’Història de Catalunya. Dedicat Gueraula de Codines, guaridora del segle XIV de gran prestigi a qui l’església va acusar de cometre bruixeria. Malgrat les disputes amb el bisbe, finalment va aconseguir permís per practicar la medicina però sense donar medicaments.
  • Dijous 11 de març, 18 h. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Dedicat a la fotògrafa hongaresa Kati Horna, que va treballar com a foto-reportera a la Guerra Civil espanyola.
  • Divendres 12 de març, 18h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Dedicat a Maria Leakey, va descobrir les petjades més antigues de les que es té registre fins ara d’homínids que van caminar alçats.
  • Dissabte 13 de març, 18 h. Museu Picasso. Dedicat a Jacqueline Roque, coneguda com a Jacqueline Picasso, va acompanyar l’artista en la darrera etapa de la seva vida, una etapa consagrada gairebé exclusivament al treball i en la que ella és esposa, companya, confident i musa. Al 1982 va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de 41 ceràmiques i una pintura.
  • Diumenge 14 de març, 18 h. Museu Marítim de Barcelona. Dedicat a Samantha Davies, navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor que ha participat en la Vendée Globe 2020 (volta al món a vela en solitari sense escales ni assistència).
  • Dilluns 15 de març, 18 h. Museu del Disseny. Dedicat a Pilar Villuendas, dissenyadora gràfica i pionera d’un sector en els seus inicis molt masculí. Destaca com a professional i també com a defensora dels drets i llibertats de les dones i del paper del disseny en projectes socioculturals. 
  • Dimars 16 de març, 18 h. Fundació Joan Miró. Dedicat a Adelita Lobo, gestora cultural, secretària i tresorera de l’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i creadora de l’arxiu.

Activitat coorganitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya,  el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny de Barcelona, els Museus d’Esplugues de Llobregat, la Fundació Joan Miró i el Museu d’Història de Catalunya.

ANAR A YOUTUBE

Data: 

Dilluns 15 de març, 18 h

Ajuntament de Barcelona