Barcelona Cultura

Relats des-orientats. Un arxiu sonor sobre mobiliari urbà

Itineraris temàtics
-

Des d'un acostament als objectes que no és l'habitual del disseny, sinó des d’una perspectiva feminista, i concretament des de la fenomenologia queer, Relats des-orientats. Un arxiu sonor sobre el mobiliari urbà és una sèrie de microrelats sobre els objectes de mobiliari urbà que es troben al voltant del Museu del Disseny de Barcelona. El desig d'aquests microrelats sonors és alterar les funcions dels objectes de disseny a través de les quals tendim a acostar-nos i relacionar-nos amb aquests. Des de l’escolta, convidem a fer estada en un sentiment d’estranyament en el qual la desorientació esdevé possibilitat per compondre formes de relació més enllà d’aquelles socialment assignades amb els objectes comuns que ens envolten, i dibuixar-ne de noves.

Aquest arxiu inicial de Relats des-orientats, configurat avui per 8 microrelats en col·laboració amb veïns i veïnes de la ciutat de Barcelona, s'anirà ampliant amb altres veus i experiències desorientades, amb el propòsit d’incloure múltiples formes de relació amb l’espai urbà. 

Relats des-orientats és un projecte de Larre, col·lectiu de mediació cultural feminista, pel Museu del Disseny de Barcelona amb la voluntat d’acostar i donar veu a persones i entitats properes al museu.

 

Banc Neoromántico Liviano

Banc, per què t’han anomenat neoromàntic?

Em ve al cap tot un imaginari romàntic infestat d’anuncis de perfums i pel·lícules de Hollywood que potser em convides a revisar a causa del teu prefix d’origen grec, neo-, com buscant alguna cosa nova en allò romàntic o bé apuntant a un romanticisme recent.

Descarrega audio

Paperera Barcelona. Relat 1

Enregistrament d'una improvisació de percussió en una de les papereres de l'entorn del Museu del Disseny.

Baterista: Leticia Rodríguez Pérez

Descarrega audio

Paperera Barcelona. Relat 2. Usos i històries de la paperera

Fixar-se en l’ús dels objectes que ens envolten ens permet analitzar la naturalesa orientada dels espais, inclosos els espais públics. Els objectes que ens envolten es converteixen en trets familiars d’un paisatge i són aquí per allò per al que són. És com estar rodejades de “per a(s)”.

Descarrega audio

Paperera Barcelona. Relat 3. Veus robòtiques. Històries de la paperera a través dels seus usos

Paperera 1. (WadRas)

Paquet de tabac / Fulles seques / Branques / Plàstic de caixa de galetes / Tovalló

Paperera 11. (Àlaba-Pujades)

Descarrega audio

Pilona Barcelona 92

Partim del punt de vista de la pilona com a mer objecte o cosa, però, en realitat, el que estem analitzant són les persones i la seva evolució. Podem acostar-nos als espècimens més comuns del mobiliari urbà a través de la seva biografia. És el que suggereix Igor Kopytoff: ¿com evoluciona una pilona al llarg de la seva vida?, ¿quins són, fins ara, les seves "èpoques" significatives i els seus moments clau?, ¿què la fa diferent d'altres objectes similars?, ¿com l'impacta el clima polític i social?

Descarrega audio

Paviment tàctil Vulcano Crossing. Relat 1

Enregistrament de sons de la textura del paviment.

Enregistrament: Larre, col·lectiu de mediació cultural feminista.

Descarrega audio

Paviment tàctil Vulcano Crossing. Relat 2

Llambordes, Panots, Rigola, Vorada, Cuneta, Calçada, Paviment, Fitons, Paviment de botons, Pilona, Ressalt, Relleu.

Veu: Marc Vives, artista visual.

Descarrega audio

Reixa pluvial model BCN P7

Aproximació a la reixa fluvial des de la història i les vivències d'abans de l'existència del sistema de clavegueram al Poblenou.

Veu: Carlos Fernández i María Dolores Díaz Muñoz, veïns del districte de Sant Martí

Descarrega audio
Lloc: 

Entorn del Museu del Disseny de Barcelona

Preus: 

Activitat gratuïta

Ajuntament de Barcelona