Elegància

Els diferents cànons de bellesa al llarg de la història han considerat trets de distinció una esquena recta i una positura tesa. Les persones amb una bona positura i amb una mobilitat gràcil projecten elegància, seguretat en elles mateixes, confiança i dignitat.

Les maniquins representaven el que es considerava el referent d’elegància en una clienta de l’alta costura. Mantenien una positura tesa, una mirada distant, cap a l’horitzó, mentre recorrien el saló a un ritme accelerat amb el número del model que exhibien a la mà. Aquesta actitud se subratllava mitjançant la lligadura, que es col·locava amb gran precisió amb l’ajuda de pintes i agulles. Part de l’èxit consistia a aconseguir que les clientes apreciessin les proporcions i l’elegància del model i es visualitzessin amb la lligadura en un dels molts esdeveniments de la seva vida social.

Cada tipus de barret, depenent de l’època, requereix una posició al cap: de costat, recte, al clatell, recolzat al front, etc. Les diferents formes de la lligadura han d’estar en harmonia amb el rostre. Sobre el cap s’hi posen lligadures, canotiers i pameles. Ajustats al cap, s’hi col·loquen bonets, cloches, casquets, turbants i gorres, que cobreixen els cabells de manera total o parcial. Els tapamonyos recullen els cabells, i les corones i les diademes els envolten i els adornen. Les toques, els vels, les mantellines i els mocadors de cap formen part de la categoria de drapats. Els barrets, d’ala ampla o estreta, es posen i a la vegada s’ajusten sobre el cap.