Exuberància

Els barrets de Balenciaga es distingeixen per l’ús nou i atrevit de materials, colors i ornaments, juntament amb una tècnica artesanal extremadament perfeccionista que es pot percebre clarament en l’acabat de les obres, així com en el coneixement exhaustiu de l’anatomia de les clientes i de les lligadures que emmarquen millor un rostre determinat o, fins i tot, una expressió.

Als tallers de barrets s’utilitzaven materials senzills i habituals, com la llana o la palla que engloba tota mena de fibres vegetals, fins i tot les fulles de plataner o les cintes de ràfia. Els més luxosos i exòtics eren el pèl d’animals salvatges, com el visó o el mico, o d’animals domèstics, com el conill o la cabra. Les teles delicades com el vellut, el setí o l’organza de seda, combinades amb el lli o el cotó, tensades o drapades, s’utilitzaven en gorres, mocadors, casquets o turbants.

Els colors dels barrets podien harmonitzar amb els conjunts o bé ser completament diferents o oposats. En general, es tractava de barrets monocroms, tot i que, excepcionalment, n’hi havia de més de dos colors. Balenciaga va dir que un modista havia de ser «pràcticament un científic en la selecció dels colors».