Barcelona Cultura

Catàlegs comercials antics

A principis del segle XX les marques comercials, grans magatzems i petites indústries tenien com a principal eina publicitària els seus catàlegs de productes. Al fons de llibre antic en tenim uns quants de diversos àmbits i establiments, que són una bona mostra de diferents formats i usos comercials.

La venda remota per catàleg –prototip molt primigeni de l'actual i massiu model de venda en línia– ja era una modalitat que oferia Harrods el 1919. Acabada la guerra que havia interromput aquest servei, segons es diu al catàleg, aquell any es reprenia l'activitat "garantint la capacitat de poder fer enviaments internacionals i mantenint els preus". Sorprèn la varietat de productes de què disposaven els mítics grans magatzems anglesos: Harrods export catalogue, 1919-20.

També de principis dels anys vint són aquests dos catàlegs comercials de roba de vestir d’home dels majoristes i fabricants Welch, Margetson & Co. La botiga central de Londres, com es veu en aquests catàlegs, es va especialitzar en roba d'home d'alta qualitat i comptaven amb departaments dedicats a articles com ara subjectadors de mitjons i mànecs de paraigües: Catàleg Welch, Margetson & Co 1920 1926.

Virtuositat tècnica i centenars d’opcions de teixits plisats al catàleg Ramon Rexachs: plisés, calados, una casa comercial que es trobava al carrer de la Portaferrissa de Barcelona des de 1895.

Aquest és un catàleg singular que descriu l’estratègia comercial de l’editorial Gallach, orientada a la "venda de selectes i morals obres literàries amb dret a magnífics regals, de caràcter decoratiu i luxosos, i pràctics en la seva totalitat, així com d'un valor elevat". Obres literàries que s’aconseguien per subscripció i regals que trobareu a l'Álbum de las familias: "sección artística" de obras con derecho a magnificos regalos.

Les empreses d’arts gràfiques també havien de dedicar esforços als catàlegs que recollien tant els productes que comercialitzaven com les seves capacitats tècniques i destreses. Al carrer Ample de Barcelona es trobava el gravador Santiago Reniu, que en aquest catàleg relaciona tots els seus articles: Artículos para grabadores y fabricantes de timbres.

L’americana Prang’s & Co va ser una empresa reconeguda per la qualitat de les seves litografies que reproduïen obres d’art i mapes. En veureu mostres a Prang's Standard Alphabets.

 

Ajuntament de Barcelona