Barcelona Cultura

Fons Eduard Bosch

Dates

1953-1970

Volum

44 documents textuals, 147 dibuixos

Productor

Eduard Bosch Monfort (Barcelona, 1924-1969), esmaltador i pintor, va cursar estudis superiors a l’escola Massana de 1942 a 1946.

Va crear un taller d’esmaltat on treballava per compte propi, establert en el seu domicili particular, i era ajudat puntualment per la seva muller Núria Farrarons. Fonamentalment es va dedicar a l’esmaltat de peces de joieria que li encarregaven cases de joieria de Barcelona. Alguns dels seus clients van ser Aureli Bisbe, Eduardo Flores, els germans Serrahima, Enrique Buxeda i D’Orley Joyeros. Va desenvolupar la seva activitat des de l’any 1953 fins el 1969.

Va realitzar l’esmaltat d’algunes peces creades per Domènec Fita: una creu el 1955, un sagrari el 1956 i un calze el 1959. El Museu Diocesà de Barcelona compta en el seu fons amb una obra d’esmalt i plata d’Eduard Bosch, El Sant Sopar.

Va destacar també en la seva faceta de dibuixant i pintor a l’oli. Participà en diverses mostres i certàmens de pintura i guanyà alguns premis: el 1943 va guanyar el sisè premi de l’Exposició-Concurs de la Galeria Atenea; del Concurso Arte y Trabajo, Hogar del Soldado del Cuartel de Ingenieros de Lepanto, el 1945 va guanyar el segon premi i el 1946 el tercer premi.

Contingut

El fons d'Eduard Bosch documenta la seva trajectòria com a esmaltador i, en menor proporció, sobre la seva activitat com a pintor. També recull un conjunt de documents referents a la seva formació acadèmica. El gruix del fons el composen els documents derivats de la seva activitat com a esmaltador. Es compon de tres blocs principals de documentació: en primer lloc, la que fa referència al proveïment de materials i utensilis per al desenvolupament de la seva activitat, mitjançant proveïdors comercials. En segon lloc, comprèn una sèrie de llibres de registre, on es consignen les dades dels encàrrecs rebuts i portats a terme entre 1953 i 1970, que permeten resseguir el tipus de treballs realitzats i els clients per qui treballava. Per últim, el fons consta de 118 esbossos, que corresponen a esquemes i correspondències amb les paletes de colors dels treballs d'esmaltat, i també a dibuixos de motius i dissenys de peces.

 

Ajuntament de Barcelona