Barcelona Cultura

Destapa el control

La tecnologia digital ha canviat en els últims anys la manera de treballar, de relacionar-nos i de gestionar la nostra vida quotidiana. Si bé és cert que mai havíem tingut un accés a tal quantitat de continguts, la “vida digital” s'ha convertit en una gran ratera i en el major sistema de manipulació global de la història.
Les grans corporacions han aconseguit implantar-se en les nostres vides de tal manera que es confon el límit entre el real i el virtual, i la veritat de la falsedat. Sabem quines són les regles imposades per les empreses digitals? Com aconsegueixen dissenyar necessitats i dependències? Som conscients de com arriben a influenciar en les nostres idees o comportaments? Conèixer i difondre les regles de joc i de les interdependències tecnològiques de les corporacions, pot impulsar actituds individuals i línies de treball perquè la transparència i la llibertat s'imposin i prevalguin en el nostre entorn.

Paloma G. Díaz és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Complutense de Madrid i Doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. Des de 2008 publica el blog Uncovering Ctrl, especialitzat en New Media Art relacionat amb vigilància i control. Aquest interès queda plasmat en la seva tesi: “Pràctiques artístiques digitals i tecnologies del control i vigilància (2001-2010)”. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l'àmbit de la multimèdia. Dissenyadora i investigadora, treballa com a docent especialitzada en Noves Tecnologies i Media Art a la UOC-Universitat Oberta de Catalunya, en BAU-Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Ha assistit i participat com a ponent en diversos esdeveniments relacionats amb la creació, la tecnologia i la privadesa.

Tornar a les jornades

Ajuntament de Barcelona