Barcelona Cultura

Els manuals i tractats de sastreria

Aquesta setmana seleccionem del fons de llibre antic digitalitzat els manuals de sastreria. El primer tractat a Espanya amb el títol “Geometría y traza” es va publicar el 1580 i el va fer el sastre Juan de Alcega. Ja al 1700, amb l’arribada de Felip V, alguns autors assenyalen que “la imposició progressiva de la manera de vestir ‹‹a la francesa›› va suposar el declivi de la producció editorial dels tractats de sastreria espanyols, substituïts pels moderns sistemes de tall francesos. No és fins a mitjan segle XIX quan es torna a reprendre l'edició de tractats, mètodes i manuals de tall i confecció al nostre país” (Pasalodos, M., 2017).

El 1878 l’editor Gregorio Estrada inicia la publicació de la col·lecció de manuals professionals de la Biblioteca Enciclopédica Popular Ilustrada. Segons Estrada, “la col·lecció respon a la manca de publicacions de caràcter pràctic i poc costosos escrits en llenguatge usual i senzill que difonguin els coneixements de cada ofici”. En aquesta línia d’ensenyament popular, l'any 1883 s’editen els dos volums de “Manual del sastre: método teórico-práctico para el corte y confección de toda clase de vestidos civiles, militares y eclesiásticos”, escrits pel professor de tall i confecció i editor d'El correo de la Moda, Cesáreo Hernando de Pereda.

El Prontuario teórico-práctico de sastrería: basado en reglas fijas, de Ramón Arnau y Corbera de 1849, és un manual per a professionals amb consells que abasten des de les tècniques i nocions de geometria i matemàtiques necessàries per confeccionar vestits, fins al tracte amb la clientela. L’autor assenyala a la introducció: “La tela sobre la cual debe cortarse una pieza es para el artista una pizarra en donde su ojo trazará y resolverá una porción de problemas que deben conducirle a la exactitud”.

Art du tailleur: contenant le tailleur d'habits d'homes, les culottes de peau, le tailleur de corps de femmes et enfants: la couturiere, et la marchande de modes. Complet manual publicat el 1769 a París que detalla les tècniques de tall i confecció i repassa la història de la indumentària a França.

La traducció castellana de 1900 del Tratado práctico y científico del corte de camisas y especialidades del sastre-camisero del mestre de tall francès Marcel Dessault recull les tècniques específiques per fer a mida aquesta peça de vestir. Diu al pròleg: "Si la confección tuviese que prever todas las conformaciones, le sería preciso preparar numerosísimas series. Por esta causa, la camisa a medida se hará siempre para todos los que la suerte no haya desheredado”.

Ajuntament de Barcelona