Barcelona Cultura

Escenaris postcovid i possibles futurs del disseny o disseny de futurs

L’exposició Emergència! Dissenys contra la COVID-19 és el resultat de la selecció de les múltiples iniciatives que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social causada per la pandèmia de la COVID-19.

A la jornada comptarem amb sis dissenyadors que han creat peces durant (i per la pandèmia) i que es poden veure a l'exposició. Cadascun d'ells ens parlarà de les seves peces presentant els seus dissenys i en una taula rodona posterior compartiran les seves experiències: 

  • Miriam Ponsa és activista des de la creació. Inconformista amb els materials i curiosa amb les tècniques, Ponsa entén la moda com una disciplina que s’alimenta de les altres arts. La seva investigació és completament lliure, amb materials poc utilitzats en el món de la moda i combinant les tècniques artesanals amb les més modernes. Miriam Ponsa va respondre a la pandèmia reconvertint ràpidament la seva producció per oferir mascaretes higièniques reutilitzables i bates protectores davant la mancança que hi havia d'aquests productes bàsics de protecció. L’afany per millorar aquests productes essencials l’ha portat a innovar per desenvolupar diversos models de mascaretes i bates protectores. Ponsa ens parlarà de les mascaretes i bates que ha dissenyat, produïdes seguint un procés fidel als valors que han consolidat la marca. L’aposta per el treball digne, la producció de proximitat, la sostenibilitat ambiental i l'autenticitat són a l’essència de totes les seves produccions i els eixos fonamentals del seu Manifesto.
  • Oriol Ventura és docent i doctor investigador en disseny del Departament d’Innovació Unitat 3D4H- Sant Joan de Déu. La seva àrea de coneixement es centra en l’impacte del disseny en el camp de la salut i el benestar,  així com les diverses hibridacions que actualment estan patint els espais i els  productes, en relació a nous hàbits i conductes socials i culturals.  Membre del grup de recerca de la Universitat de Barcelona i component del projecte Car3D, que té com a objectiu dissenyar, desenvolupar i validar equips EPI, produïts en fabricació additiva, que compleixin tots els requisits i especificacions de qualitat i seguretat de la UE. El projecte vol millorar la capacitat d’Europa a través d’una plataforma web que permet posar en contacte productors validats i consumidors, en la que es pengen els dissenys, materials i centres productors.
  • Arnau Valls és doctor en disseny i membre del grup de recerca de la Universitat de Barcelona. La seva àrea de coneixement es centra en el desenvolupament de productes sanitaris i salut digital, incloent tecnologies com la fabricació aditiva o les TIC aplicades a Salut. Entre d’altres, coordina la unitat 3D de l’Hospital Sant Joan de Déu. Component del projecte Europeu de l’EIT Health: Car3D.
  • Pep Trias és dissenyador industrial format a l'Escola EINA de Barcelona i amb estudis de disseny d'espai a Londres. Actualment és Industrial Design Director de l’agència de branding i innovació Morillas. El passat mes de març, durant l'inici del confinament, no va dubtar en sumar-se a la petició de voluntaris amb coneixements en impressió 3D, per part de Covidmakers, una organització sorgida arran de l'emergència sanitària. Coincidint amb el convenciment de l'equip de Morillas d'utilitzar el talent tècnic i creatiu també seguint un propòsit social per crear un impacte positiu en la societat, Pep Trias va participar activament en la fabricació d'elements de protecció personal per a personal sanitari mitjançant l'impressora 3D de l'estudi, la Ultimaker 3, des de l'estricte aïllament del confinament domiciliari. Juntament amb més de 4.000 voluntaris en l'àmbit de Catalunya, i més de 17.000 a la resta de l'estat, es van poder dissenyar, produir i distribuir pantalles de protecció, mascares, salvaorelles, obre portes, que van intentar pal·liar la falta de material de protecció entre els i les professionals que treballaven a primera línia de l'emergència sanitària.
  • Aleix Artigal ens parlarà de la campanya de comunicacióJo, nosaltres, tothom”. Fundador de l'estudi Familia, on desenvolupa projectes de disseny i comunicació gràfica amb una aposta clara per la contemporaneïtat, l'estètica i la funcionalitat. L'objectiu de l'estudi és crear projectes que aportin valor i sobretot donar servei a les necessitats particulars de cada client. Durant la pandèmia l'estudi Familia s'ha encarregat de desenvolupar el sistema de senyalètica post confinament de la ciutat de Barcelona.
  • Agustí Chico, director de Laboratoris Transversals d’Eurecat al Centre Tecnològic de Catalunya. Enginyer industrial per la ETSEIB-UPC. La seva experiència tècnica comprèn el disseny, la simulació i la fabricació de nous productes i utillatges, així com els processos de fabricació relacionats, principalment en materials plàstics, metàl·lics i compostos; fent ús de les tecnologies més avançades que facilita la Indústria 4.0 i aplicant aquest coneixement de forma transversal a múltiples sectors: salut, transport, béns de consum i equips, construcció, energia, etc. També és membre també del Departament de Projectes Integrals, on fa funcions de director sènior de projectes multidisciplinaris. Té més de 20 anys d'experiència en la direcció i gestió de grans projectes d'R+D+I, nacionals, estatals i europeus, i enguany ha participat en la coordinació de diferents iniciatives i projectes d’Eurecat per fer front a la COVID-19, entre els quals els assajos de màscares i la coordinació del projecte de la mascareta Aleu a Eurecat.

     

Ajuntament de Barcelona