Barcelona Cultura

EcoRedux 02: Manuals de disseny per a un planeta moribund

Temporal
-

EcoRedux 02, la quarta exposició temporal del LABORATORI DE FABRICACIÓ, aplega una genealogia d’experiments amb materials ecològics que van dur a terme equips underground d’arquitectura en la dècada dels seixanta i els setanta. Aquest projecte d’investigació presentat com a arxiu històric documenta una àmplia transformació disciplinària, que reflecteix les intenses preocupacions sociopolítiques de l’època i les fantasies col·lectives sobre la possibilitat que les petites tecnologies es convertissin en eines terapèutiques per salvar el planeta.

Paral·lelament a la presentació d’aquest arxiu, EcoRedux 02 reflexiona sobre el ressorgiment de les estratègies ecològiques en l'imaginari arquitectònic: presenta noves interpretacions del material històric en forma de diagrames, dibuixos, animacions, prototips de fabricació i manuals d’instruccions. En conjunt, EcoRedux 02 planteja possibles connexions amb una comprensió «elàstica» de l’ecologia, en una època en què el terme no només es referia al «nou naturalisme» i als estàndards tecnocientífics, sinó també a la teoria dels sistemes: una comprensió recirculatòria del món i dels seus recursos.

L'exposició pretén afavorir una nova visió de les pràctiques de disseny sostenible que posi de relleu un desplaçament de l’atenció des de l’objecte (cèl·lules fotovoltaiques, panells solars, dispositius de reciclatge, etc.) al mètode (una comprensió dels materials i tècniques de fabricació basada en el procés i una ecologia oportunista, adaptada especialment a necessitats, llocs i propòsits locals i específics). Més informació dels projectes a a www.ecoredux.com. Comissariada i dissenyada per Lydia Kallipoliti, en col·laboració amb Anna Pla Català.

 

Àmbits de l'exposició

Activitats relacionades

Peces destacades

Catàleg

Vídeos

+Info

Ajuntament de Barcelona