Barcelona Cultura

Joaquim Capdevila. Joies 1959-2019

Temporal
-

El Museu del Disseny de Barcelona organitza una mostra retrospectiva dedicada al joier Joaquim Capdevila, en el 60è aniversari de la seva trajectòria com a joier i orfebre. Capdevila és una de les figures clau de la Nova joia a Catalunya, un renovador de la visió de la joia com a via d’expressió artística.

Joaquim Capdevila (1944), bon coneixedor dels diversos oficis de la joieria, és un creador que s’expressa mitjançant el llenguatge plàstic de la joia: les seves creacions, peces úniques, van molt més enllà del concepte tradicional de joieria, tant si prescindeix dels metalls preciosos i n’empra de nous –plàstic, pell, teixit, pedres, fusta, cautxú, coure...- com si utilitza l’or i la plata conjuntament amb la pintura acrílica o la laca japonesa per dotar-les d’una gran singularitat cromàtica. Les peces de Capdevila són inconfusibles per la seva qualitat plàstica, a mig camí entre la pintura i l’escultura. Joia d’art, joia-objecte o joia-experiment, joia personalitzada o joia única, són denominacions que poden aplicar-se a la seva obra.

Ha experimentat amb tot tipus de materials i la seva singularitat rau en una bona part en l’aplicació del color a les peces mitjançant la pintura. Però Capdevila no fa joies pintades, sinó que fon les dues arts en una mateixa obra.  

Les seves joies són expressió plàstica de reflexions crítiques i experiències viscudes, composicions de format lliure i personal.

La mostra es fa coincidint amb la celebració d’Enjoia’t, a cura de l’AFAD.

Comissari/a

Pilar Vélez

Àmbits de l'exposició

 • 1963-1969

  Inici d'una línia pròpia

 • 1970-1979

  Primeres reflexions sobre la relació entre el disseny industrial i la joieria

 • 1980-1989

  Pintor i orfebre - Vindicació de l’or, textures dinàmiques i aplicació del color, el gran protagonista- Suite Praga: inspiració en les teulades de coure

 • 1990-1999

  Noves reflexions sobre la joia

 • 2000-2009

  Joies, vincles de passat, present i futur

 • 2010-2019

  Creació: reflexió i mirada endins

Catàleg

Activitats relacionades

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona