Barcelona Cultura

Openness. Societat Oberta

Temporal
-

Del 9 de febrer al 14 de març al Museu del Disseny de Barcelona es podrà veure l’exposició Openness. Societat Oberta, organitzada per alumnat de quart curs de disseny de producte de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya, dins l’assignatura de disseny de mobiliari.

L’objectiu d’aquesta exposició és presentar el concepte de Disseny Obert, que té com a objectiu fer l’àmbit del disseny més accessible als usuaris. Posant al seu abast una sèrie de mitjans per obtenir objectes de consum, l’autogestió d’aquestes eines permet l’obtenció de productes més sostenibles en els àmbits socials, econòmics i ambientals. El disseny obert es pot entendre també des d’una perspectiva metodològica, on el procés del projecte és obert i participatiu; seria el que anomenem cocreació o creativitat compartida (dissenyador-usuari).

L'exposició ens mostra el pas d’aquest moviment cap a una col·lecció de mobles concreta –executada pels alumnes– que ofereix als usuaris l’accés gratuït al material de desenvolupament de les peces i els anima a construir l’objecte que més els agradi. La col·lecció “Openness 2021” consta d’un total de vuit peces de mobiliari per a la llar dissenyades de manera que siguin fàcils de construir: un tamboret amb graó, una taula de centre, un banc-taula, una tauleta auxiliar, un portatestos, una estació de treball, un sabater i una cadira. També formaran part d’aquesta exposició dues peces de mobiliari de codi obert de passades edicions del projecte Openness.

Per altra banda, també es podran veure peces del projecte Enemic Invisible d'alumnes de tercer curs, un exercici lliure que té com a objectiu posar en pràctica un sistema dissenyat per una altra persona. Incorporant un to crític als regals de l’amic invisible i fomentant la capacitat crítica de posar en dubte el nostre comportament com a usuaris intentant incorporar millores en el disseny de sistemes.

La mostra inclou vuit peces de mobiliari i més d'una vintena d'objectes dissenyats en codi obert.

Àmbits de l'exposició

Catàleg

Activitats relacionades

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona