Barcelona Cultura

Programa Laboratori de fabricació

Temporal
-

LABORATORI DE FABRICACIÓ és un conjunt d’activitats (exposicions, laboratoris de fabricació en temps real, tallers, conferències, etc.), amb les quals es pretén una aproximació a les noves tecnologies de fabricació digital tridimensional, un fenomen en evolució constant que comporta canvis radicals per al disseny i els seus processos productius.

Per entendre la multiplicitat d’aquest fenòmen, el LABORATORI DE FABRICACIÓ, comissariat pel Ramon Prat, s’ha concebut com un esdeveniment dinàmic que anirà oferint diferents apropaments i experiències fins a la seva clausura el proper maig. D’aquesta manera s’acabarà consolidant una anàlisi contínua del nou context productiu. Els objectes que sorgeixen a partir de les noves eines tecnològiques, (programari avançat per al disseny i les màquines de fabricació digital per control numèric CNC), i la seva capacitat per dissenyar i produir en massa de forma personalitzada (mass customization), posen definitivament en qüestió el paradigma tradicional model/sèrie característic del disseny industrial.

Per aquest motiu, les tecnologies de fabricació digital obren perspectives noves als professionals del disseny del segle XXI i donen pas a una metodologia projectual més flexible i capaç d’adaptar-se a necessitats diferents i canviants. I és que podem concloure que l’impacte d’aquest nou paradigma tecnològic afecta totes les fases del procés de producció: de la concepció a la materialització, de la distribució al consum; és a dir, obre la porta a la utopia de la participació i la personalització.

Amb l'objectiu d'estructurar els diferents apropaments a la fabricació digital, els continguts s'organitzen en quatre grans àmbits i espais:

Exposició permanent Full Print3d. Imprimint objectes

Full Print3d ens introdueix a la fabricació digital additiva a través d’una sèrie de projectes que il·lustren les implicacions conceptuals per al disseny derivades d’aquest tipus de producció. Els processos additius fan possible materialitzar l’objecte partícula per partícula segons les dades enviades des de l’ordinador. Aquesta flexibilitat permet que la geometria del disseny i el control del material siguin més lliures que mai.

DHUB FAB

El DHUB FAB és un laboratori de fabricació digital amb maquinària CNC que permet experimentar la producció de prototips i objectes in situ a través de tallers orientats a professionals i no professionals. Aquests tallers aprofundiran en temes específics com el tall i el fresatge per control numèric, l’escanejat i la impressió 3D o la fabricació de circuits electrònics i màquines personalitzades per a la materialització de qualsevol tipus d’objectes i invents.

DHUB Sessions

Al llarg del mesos en què es desenvolupa el LABORATORI DE FABRICACIÓ coneixerem a través d’una sèrie de conferencies i de debats els ultims avenços en el camp de la fabricació digital i les seves aplicacions a diferents diciplines. Les conferències es documentaran i passaran a formar part de l’estructura de continguts de l’exposició, on els visitants les podreu consultar.

Exposicions Laboratori

Durant el programa LABORATORI DE FABRICACIÓ, oferim quatre exposicions temporals on es mostren treballs innovadors sobre processos i pràctiques emergents i la seva aplicació en el camp de la fabricació digital així com documents històrics dels anys 60 i 70 que il·lustren estratègies de disseny i fabricació d'èpoques passades i tracen paral·lelismes amb el període actual, un moment d'importants canvis a l'exercici de les disciplines lligades al món del disseny. A més, com a contrapunt a les totes aquestes possibilitats que ens brinden els nous sistemes de producció digital, també s’hi inclou un taller de reparació, una iniciativa que vol contemplar la restauració dels objectes com a part del procés global de la seva producció.

Exposició (FAB)Bots. Màquines i robots personalitzats per al disseny i la fabricació

(FAB)BOTS presenta una col·lecció de deu projectes que exploren la continuïtat entre el disseny i la fabricació digital mitjançant la invenció i el desenvolupament de màquines de fabricació, la investigació de materials i l’ús del disseny paramètric. Els enginys han estat desenvolupats per estudiants de l’Escola d’Arquitectura de l’Architectural Association (AA) i de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC).

Exposició Hàbitats i Contrahàbitats "Italy: The New Domestic Landscape", MoMA 1972
La recuperació de documents (plànols, maquetes, pel·lícules, còmics, etc.) generats per a l’exposició de 1972 al MoMA de Nova York permet mostrar les inquietuds de canvi que van animar un col·lectiu de dissenyadors i arquitectes italians a impulsar un intercanvi d’opinions sobre les implicacions socioculturals del disseny. 

Exposició Prototips de treball. Dissenya, fabrica, prova
Mostra de prototips fabricats durant les jornades SmartGeometry 2010 a Barcelona. Aquesta exposició ofereix una àmplia perspectiva sobre el disseny de prototips mitjançant l’ús combinat de computació i producció numèrica.

Exposició EcoRedux 02. Manuals de disseny per a un planeta moribund
EcoRedux és una exposició documental sobre experiments amb materials ecològics desenvolupats per grups d’arquitectes alternatius els anys 1960–1970.

Taller Platform21 = Repairing
Enfront a les infinites possibilitats que ens ofereixen els nous sistemes de fabricació digital, et proposem un cap de setmana de reparació a través dels tallers de Platform21 = Repairing.

 

Comissari/a

Ramon Prat

Àmbits de l'exposició

Activitats relacionades

Catàleg

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona