Barcelona Cultura

Indumentària antiga de tot el món

Dins el  fons bibliogràfic del Museu del Disseny destaquen els llibres d’indumentària antiga amb edicions datades entre el s. XVI i el s. XIX. Dins d’aquesta temàtica en trobem de singulars, els dedicats a la representació d’indumentària no europea, que reflecteixen visions de països llunyans als ulls d’occident, que són retratats des de la visió de l’exotisme i sovint des d'una mirada estereotipada i colonial.

Molts d’aquests títols formen part del llegat de la Sra. Carmen Gil, comtessa de Vilardaga, de l’any 1967, una extraordinària col·lecció de gravats i revistes de moda i llibres d'indumentària antics entre els que hi ha títols d’especial rellevància pel seu contingut i per característiques com l’enquadernació, la impressió o la il·lustració.

Entre els llibres digitalitzats més antics destaquen el repertori de vestits de tot el món  Omnium fere gentium, nostraeq[ue] aetatis nationum habitus, et effigies, de 1572, i una edició de la mateixa temàtica de 1598, Habiti antichi et moderni di tutto il Mondo, de Cesare Vecellio.

L’interès per les cultures exòtiques a la visió europea es reflecteix també en aquesta edició de 1800, bilingüe francesa i anglesa, amb gravats sobre hàbits, costums i indumentària de la Xina Costumes de la Chine, représentés en soixante gravures

En són exemples també aquest recull de làmines d'indumentària japonesa i aquest altre dedicat també al vestit tradicional nipó

I per acabar, trobem el que podria ser un precedent dels llibres i guies de viatge. Editada el 1806, és un vast recorregut pels vestits i indumentàries de pràcticament tots els continents, Voyages pittoresques dans les quatre parties du monde.

Ajuntament de Barcelona