Barcelona Cultura

Indumentària de teatre i dansa

Dins la col·lecció d’indumentària històrica destaquem aquesta setmana les recopilacions de figurins de teatre i dansa.

Us podeu descarregar fins a 5 volums de làmines d’indumentària de teatre realitzades a França al segle XIX. Són edicions de la Maison Martinet, una família d’artistes i també impressors i llibreters que entre els segles XVIII i XIX van representar els vestits que els actors i actrius lluïen en escena a les obres de teatre més aplaudides a París de tots els gèneres: tragèdia, comèdia, vodevil, drama, òpera, etc. Aquestes col·leccions són una font d'informació sobre els vestits, el maquillatge, els pentinats escènics de l'època i la seva evolució al llarg del segle XIX, i també sobre els gestos, els moviments i l’expressivitat de les actrius i els actors. 

A Catalunya, en aquest camp, és reconeguda la figura de Lluís Labarta (1852-1924), il·lustrador, pintor, dibuixant i figurinista també va ser professor d’indumentària a l’Institut del Teatre. Va estudiar a la Llotja i a París i va ser deixeble d’Eusebi Plana. Es va dedicar a l’art decoratiu, destaquen els seus treballs als teatres Principal i Espanyol de Barcelona però sobretot va destacar per ser autor de molts figurins teatrals com aquests originals, documents únics del vestuari dels personatges d’una peça teatral amb apunts detallats sobre les seves característiques.

Del pintor i caricaturista satíric Tomàs Padró (1840-1877) són aquestes làmines de dibuixos de figurins de teatre de finals del segle XIX. Considerat un dels millors dibuixants catalans de l'època, destaquen les seves cròniques de sàtira social i política als setmanaris com Lo Noy de la Mare, La Flaca, El Bazar,  La Campana de Gracia, o L'Esquella de la Torratxa. Sempre va estar vinculat al món del teatre, i va publicar als mitjans crítiques artístiques i també estudis sobre escenografia. Els seus dibuixos es van reproduir a diaris europeus com Monde Illustré de París; Der Illustrierte Zeitung, de Leipzig, i The Graphic de Londres, entre d'altres. 

I finalment, destaquem La moda i la dansa des del segle XIX a l'època moderna. Es tracta d'un programa il·lustrat de diferents concerts, balls i danses que es van celebrar al Saló de festes del Palau Nacional durant l’Exposició Internacional del 1929. El llibret fa un resum de les danses més populars del segle XIX tot retratant el vestuari i la vida social del moment. El signa, entre altres autors, el col·leccionista d’indumentària antiga Manuel Rocamora, el seu llegat, de més de 4.000 peces, és l’origen de l’actual col·lecció d’indumentària del Museu del Disseny.

 

Ajuntament de Barcelona