Barcelona Cultura

5 llibres en clau Papanek

L’espai de coneixement de l’exposició temporal “Victor Papanek: La política del disseny” reuneix més de 250 exemplars procedents del Centre de Documentació del Museu. La bibliografia inclou obra de Papanek i dels seus contemporanis, així com títols sobre teoria del disseny, biònica, sostenibilitat, disseny participatiu i inclusió, entre altres temàtiques.

L’espai es podrà visitar a partir d’avui, en els horaris habituals de l’exposició. Et proposem cinc llibres que t’endinsaran en el pensament de Papanek i el debat al voltant del disseny social i ecològic que va encetar als anys setanta.

Disseny per al món real. Ecologia humana i canvi social (1971), Victor J. Papanek

Tot i que quan es va publicar l’any 1971 va ser criticat per molts i alabat només per uns pocs, l’obra mestra de Papanek continua sent el llibre més llegit sobre disseny. És una lectura imprescindible per a tot aquell professional del disseny que entén la seva professió des d’una perspectiva crítica i ètica. A Disseny per al món real, Papanek fa una crida a la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat. Gairebé cinquanta anys després, moltes de les propostes que s’hi recullen estan superades, però les seves reflexions sobre la responsabilitat del dissenyador, el disseny ecològic i l’open design continuen sent vàlides.

Nomadic Furniture (1974), James Hennessey i Victor J. Papanek

Aquest assaig de dos volums neix de l’afany de Papanek i Hennessey d’empoderar la ciutadania dels anys setanta a crear els seus propis mobles. Hi presenten la seva proposta per a una cultura d’objectes alternativa: menys productes, més lleugers, més nòmades i de producció pròpia. Ofereixen instruccions senzilles per construir llits, cadires i taules, entre d’altres, a partir de materials reciclats i de baix cost. Les seves idees obren camins a la creativitat, i alhora permeten estalviar diners i reduir la petjada ecològica que implica construir una casa.

Disseny per viure. 99 projectes per al món real (2015), Oscar Guayabero

L’exposició “Disseny per viure. 99 projectes per al món real” va tenir lloc al Museu del Disseny de Barcelona durant la primavera del 2015. La mostra, comissariada per Oscar Guayabero, mostrava el paper clau del disseny a l’hora de trobar solucions a problemes quotidians, millorant el benestar de la ciutadania tant en el nostre context immediat com en àmbits geogràfics més llunyans. El catàleg recull gairebé cent projectes on es fa palesa la capacitat potencial del disseny de tenir un impacte social positiu.

Quan tots dissenyen. Una introducció al disseny per a la innovació social (2015), Ezio Manzini

En paraules de l’autor, el llibre ofereix una visió general sobre “el disseny contemporani i les seves transformacions, i la innovació social que té lloc arreu del món i que ha permès ordenar una societat sostenible en termes socials i ambientals”. Manzini distingeix entre disseny difús, que pot desenvolupar qualsevol persona, i disseny expert, una activitat reservada als qui han rebut formació professional. Les interaccions entre les dues pràctiques impulsen canvis socials significatius i contribueixen a assolir una relació entre disseny i progrés més ambiciosa, fent possibles iniciatives com l’agricultura sostinguda per la comunitat a la Xina i les plataformes digitals per a l’atenció mèdica al Canadà.

Com prosperar en l’economia sostenible (2015), John Thackara

Com s’estan transformant les comunitats de tot el món per a assolir una economia millor? Thackara intenta donar resposta en aquest llibre no només a partir de xifres i proves científiques, sinó també amb una mirada creativa. En cadascun dels capítols, orienta el lector d’una forma assequible cap a la restauració del planeta, la conservació de l’aigua i l’habitatge, la recuperació de les ciutats, l’alimentació com a bé comú, la mobilitat…, i recopila exemples de pràctiques socials que aborden aquestes qüestions. Per saber-ne més, Thackara parlarà d’aquests temes a la conferència “Els camins cap a la sostenibilitat. Com adaptar-se a l’economia del futur”, que impartirà al Museu del Disseny de Barcelona el pròxim 10 de desembre. L’entrada és gratuïta.

Ajuntament de Barcelona