Barcelona Cultura

Adéu a Toni Miró!

Antonio Miró (Sabadell, 1947-2022) va aprendre a diferenciar i a apreciar els teixits de qualitat gràcies al seu pare, que era sastre. Obrí la seva primera botiga «Groc» a Platja d’Aro el 1968 i després a Barcelona, on oferia una moda innovadora per a un home modern i de silueta no estructurada. Les seves peces foren molt valorades en els ambients progressistes intel·lectuals i artístics de la Barcelona dels anys 1970.

El 1976 crea la marca Antonio Miró, amb models tant per a home com per a dona. Entre els anys 1970 i 1980 començà la seva carrera internacional, tot exportant les seves creacions a diversos països i participant en nombrosos certàmens de moda. L’any 1987 rebé el premi Cristóbal Balenciaga al millor dissenyador, i el 2003 la medalla Antoni Gaudí Barcelona. Els anys 1990 va obrir una línia nova de creació en el camp dels complements.

Antonio Miró ha representat durant les últimes dècades del segle XX l’estil de vestit de Barcelona, amb les seves qualitats de sastreria impecable, la selecció dels millors teixits i un disseny a la vegada auster i elegant. Miró ha esdevingut la icona de la moda catalana d’home, per les seves jaquetes minimalistes de quatre botons, els colors suaus i uns teixits flexibles i de qualitat.

En el Museu del Disseny de Barcelona es custodia una col·lecció d’una quarantena de vestits i conjunts per home i dona, una cartera, un vestit amb un miler d’agulles de cap, i fins i tot un barret amb pebrots, peces que el propi creador va seleccionar per al Museu l’any 2006.

Amb la pèrdua d’en Toni Miró, perdem no només un nom clau de referència de la moda de Barcelona del segle XX, sinó a una persona afable, que tenia clar com havia de ser la la manera de vestir que proposava, amb una estètica aparentment senzilla i unes característiques de comoditat, durabilitat i disseny atemporal d’alta qualitat.

 

Ajuntament de Barcelona