Barcelona Cultura

Celebrem el dia de l'orgull LGTBIQ+ buscant referents a les col·leccions

Amb motiu del dia de l'Orgull LGBTIQ+, el 28 de juny, el Museu del Disseny juntament amb altres equipaments que formen part de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya engeguen a les xarxes el projecte #referentsartLGBTIQ. La iniciativa donarà a conèixer obres de les col·leccions dels museus que ajudin a visibilitzar i crear referents de la diversitat d'identitats, de maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.

Al Museu del Disseny hem triat dues peces de la nostra col·lecció d'arts decoratives: el tapís Diana Caçadora, que representa la deessa de la caça a qui se li atribueix identitat lèsbica; i una obra de l'artista Ismael Smith, que va reivindicar públicament la seva homosexualitat a principis del segle XX.

L'objectiu del projecte, que duran a terme els 17 museus que formen part de la Xarxa, és establir un diàleg i crear referents de la diversitat des dels Museus. També és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.  En definitiva, aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la social. 

Museus que hi participen: Museu de l'Empordà, Museu d'Art de Cerdanyola, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Museu d'Art Jaume Morera, Museu Abelló, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Museu d'Art de Girona, Museu Frederic Marès, Museus de Sitges, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Museu de la Garrotxa, Museu de Reus, Museu d'Art Modern de Tarragona, Museu d'Art de Sabadell, Museu de Lleida, Museu del Disseny de Barcelona i la Fundació Palau.
Aquesta iniciativa és el punt de partida d'una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d'Art, que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista.  

Ajuntament de Barcelona