Barcelona Cultura

Creativitat, comunicació, diversió... i molt disseny al Blanc! Festival 2021

Un any més, el Museu del Disseny acull el Blanc! Festival. Deu conferències i tres masterclasses els dies 21, 22 i 23 d’octubre on es parlarà d’arquitectura, identitat o wearables, entre altres aspectes del món del disseny i la creativitat. Una edició completament en línia, de la mà de diferents experts i professionals. Fem una petita radiografia del que podrem veure durant les jornades, a través d’alguns dels seus participants.

Rejane Dal Bello, dissenyadora gràfica i de branding
Participarà al Blanc! amb una conferència el dissabte 23

Què és per a tu, el disseny?
Un pla per millorar i transformar les nostres maneres de veure les coses. Perquè, al mateix temps que millorem el que veiem, el que estem fent és millorar la nostra capacitat d'entendre el món en el qual vivim.

A quins reptes s'hauran d'enfrontar els dissenyadors en un futur?
Crec que el futur del disseny està en la nostra ment. Som nosaltres els que el dissenyem, el reinventem i el modelem. Però no només hi ha un únic futur per al disseny, sinó que en tindrem múltiples. El disseny serà cada vegada més multidisciplinari i viurem junts constantment amb noves especialitzacions dins d'aquesta disciplina.

Què li diries a algú que comença en el món del disseny?
Estaria feliç de veure algú que comença en aquest món! La professió és ara molt més àmplia, amb moltes més possibilitats i m'hauria agradat començar avui de nou... Moltes barreres d’abans avui ja no són visibles i amb el desenvolupament de les xarxes socials es pot prendre molt més el control del propi destí professional. Abans havies de buscar l’oportunitat i esperar que a algú li agradés el teu treball. Però hi ha una cosa que no canvia: l'aprenentatge constant, la reproducció i l'exploració d'idees a través de diferents perspectives per trobar millors solucions als problemes.

Com veus l'estat actual del disseny a Barcelona?
Estic segura que és fantàstic. Fa molt que no hi he estat, però conec dissenyadors fantàstics que viuen i treballen a Barcelona, així que només pot ser increïble. Súperinspirador!

Per què és important que hi hagi iniciatives com el Festival Blanc!?
És meravellós compartir diferents perspectives de la nostra professió a través de festivals de disseny. Estic realment agraïda per formar-hi part i compartir-ho amb altres dissenyadors.

Dona'ns un motiu per assistir a la teva xerrada dins del festival.
Parlaré del “síndrome del dissenyador” i per saber què és, haureu de venir!

 

Aaron Draplin, dissenyador gràfic
Participarà al festival amb una conferència el dissabte 23

Què és per a tu, el disseny?
És tantes coses! És la capacitat que quelcom petit tingui un pes enorme. Una banda de rock amb pocs recursos, però amb un gran logotip, bones portades de disc, un bon disseny de samarretes i bones cançons i pot semblar tan gran com qualsevol gran marca. M'agrada la qualitat subversiva d'això, com el bon disseny pot dirigir les coses i equiparar el terreny de joc. Diria que el disseny és simplement "comunicació". Com expliques la història correcta, de la forma més clara? En això sempre estic pensant a l’hora d’afrontar projectes.

A quins reptes s'hauran d'enfrontar els dissenyadors en un futur?
Aquest és difícil de respondre, simplement perquè no em preocupa el regne especulatiu. Segueixo movent-me i confiant en el poder d'una bona idea, i després en llapis sobre paper per donar vida a allò dissenyat. Els ordinadors, programari, bits i bytes són simplement conductes per fer que el projecte estigui llest per sortir al món. A mesura que això canvia, nosaltres també ho fem. Aquests últims anys han sigut una gran lliçó sobre com pensar virtualment i tenir l'atenció de la gent en un món ple de coses a les quals mirar. Quan arriba el moment, sempre estic obert als nous reptes!

Què li diries a algú que comença en el món del disseny?
Que es diverteixi! Els llocs de treball, els caps i els terminis d’entrega faran desaparèixer la diversió molt ràpidament. Agraeix el que has aconseguit i reserva't un temps per jugar amb el disseny sense cap altra preocupació. Perquè a vegades, és quan es tenen les millors idees.

Com veus l'estat actual del disseny a Barcelona?
Sincerament, no ho sé, mai he estat allà! Per descomptat, sé qui era Gaudí, però poca cosa més. I sé que és dolent que no hagi estat a Barcelona, així que les meves disculpes als dissenyadors de Barcelona per avançat.

Per què és important que hi hagi iniciatives com el Festival Blanc!?
Aquest tipus d’esdeveniment són una oportunitat per a compartir. Especialment en aquests temps que ens toca viure. Estem tots tancats, ansiosos i anhelats per la connexió i el contacte. És important veure què ha estat fent tothom i compartir la teva pròpia història.

Dona'ns un motiu per assistir a la teva xerrada dins del festival.
El més important: passaràs una bona estona! Farem un ride of the mind des de Barcelona fins al jardí d'un dissenyador gràfic intentant viure tan creativament com sigui possible, mantenir les factures pagades i cuidar la seva mare. Demostrarem com tot és possible!

 

Tina Touli, directora creativa i dissenyadora
Participarà al festival amb una conferència el divendres 22

Què és per a tu, el disseny?
El disseny ho és tot sobre la comunicació i la resolució de problemes. Pot ser molt senzill, però ha de ser intel·ligent o valent, inesperat o divertit i, per descomptat, ha de transmetre clarament el missatge que es pretén compartir. Un bon disseny existirà o es recordarà el mes vinent, l’any vinent i amb el pas del temps.

A quins reptes s'hauran d'enfrontar els dissenyadors en un futur?
El disseny era i sempre servirà el mateix propòsit, encara que els objectius exactes siguin lleugerament diferents cada vegada. Les eines i els mitjans només estan canviant segons les noves tecnologies i les noves necessitats. I el repte també és el mateix: seguir aprenent, continuar experimentant i provar noves eines, noves tècniques i noves solucions de disseny. L'estancament és el nostre enemic més gran.

Què li diries a algú que comença en el món del disseny?
Encara que no sàpigues com fer que funcioni, comença amb el que tinguis i veuràs com ho aconseguiràs. Tot el que necessites és estimar, apreciar i obtenir satisfacció de cada cosa que crees. La millor feina ve quan et diverteixes creant.

Com veus l'estat actual del disseny a Barcelona?
Vaig tenir la gran oportunitat de visitar Barcelona un parell de vegades i puc dir que mai no m'hi avorreixo! M'encanta la cultura, el menjar, l'arquitectura, el sol, el mar, tot el que hi ha al voltant. I l'escena del disseny és sempre molt fresca i inspiradora. Des de petits dissenyadors fins a grans estudis, tots tenen la seva pròpia veu, la seva pròpia història, la seva pròpia signatura.

Per què és important que hi hagi iniciatives com el Festival Blanc!?
Esdeveniments com el Blanc! no sols ens inspiren, sinó que també reuneixen persones (molt important!). Crear comunitats on tenir converses interessants, col·laborar, riure, inspirar-nos... en definitiva, divertir-nos!

Dona'ns un motiu per assistir a la teva xerrada dins del festival.
M’agrada compartir els meus processos i els meus coneixements per inspirar i motivar a descobrir possibilitats no explorades, barrejar els dos mons en els quals vivim, trobar solucions úniques i trobar diferents maneres de ser productius. Per a mi, cada conversa és una nova oportunitat per a intercanviar coneixements, aprendre i ajudar-nos mútuament a impulsar encara més la nostra creativitat.

 

Ajuntament de Barcelona