Barcelona Cultura

Disseny en femení

Tot i que encara queda camí per recórrer tenim la sort de comptar amb un gran nombre de dissenyadores molt potents en el món del disseny, tant de producte, com de gràfica o de moda. Avui en descobrim una petita mostra. Descobreix talent!

La jove Eva Castany és dissenyadora de producte. Graduada en Disseny de producte per l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques, va centrar el seu Treball Final de Grau en la perspectiva de gènere i la sexualitat de la dona amb el desenvolupament del kit ONA. En l’àmbit professional ha treballat per a marques catalanes amb visió internacional. Dues d’elles són Lagranja Design i Hanek. La primera és una firma de disseny multidisciplinari que compagina el disseny industrial, el muntatge d’exposicions, l’interiorisme comercial i el disseny d’habitatges. I la segona, Hanek, una startup que elabora accessoris per a mòbil sense perdre els conceptes de comoditat, tendència, estil, seguretat i protecció. Actualment l’Eva Castany hi treballa com a dissenyadora de producte.

En l’àmbit internacional també hi trobem Núria Vila, dissenyadora gràfica especialitzada en identitat corporativa, editorial, packaging i comunicació visual. El seu treball es desenvolupa amb un clar compromís amb el medi ambient. Tant és així, que els seus projectes han estat guardonats. Un dels darrers és Slowmov, premiat als premis ADG Laus 2020 en la categoria de disseny gràfic (unitat de pac/etiqueta i línia de pac). Slowmov és un projecte de packaging sostenible en totes les seves vessants: és compostable perquè utilitza el marro del cafè i aconsegueix ser 100% circular i biodegradable; amb el mateix material es produeix tinta de cafè per serigrafiar les bosses d’un sol ús; i l’etiquetatge està fet a partir de paper reciclat de les tasses de cafè per emportar.

En el camp de la moda cal destacar Sonia Carrasco, una dissenyadora amb marca pròpia de moda sostenible. Reconeguda internacionalment, produeix les seves peces en petits tallers de Barcelona i sota demanda per evitar la sobreproducció. Els seus teixits són reciclats, i fins i tot ho són les etiquetes, confeccionades a partir d’ampolles de plàstic reciclat. La seva col·lecció “33.394759,-124.969482”, proposta batejada amb les coordenades de l’illa del Plàstic a l’Oceà Pacífic, va ser guardonada amb el Premi 080 al Disseny Emergent 2019.

Actualment Sonia Carrasco és una de les integrants del projecte ‘Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat’, un projecte d’aprenentatge i cocreació entre alumnes d’estudis superiors de disseny amb diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat. La Sonia és una de les tutores del grup de treball format per usuaris de l'Associació Superar l’Ictus Barcelona i estudiants de disseny de moda de l’escola de disseny LCI Barcelona. Durant el transcurs del projecte treballaran plegats per dissenyar una col·lecció de roba inclusiva. ‘Disseny per a la inclusió’ és una proposta organitzada per Ojalá Projects i el Museu del Disseny de Barcelona. Si en vols saber més et convidem a visitar la pàgina web del projecte!

Ajuntament de Barcelona