Barcelona Cultura

El disseny com a eina de transformació social

“L’única direcció que té sentit és el disseny orientat a les persones”, deia el dissenyador, autor i activista Víctor Papanek, un dels màxims exponents del disseny social. Precisament, el disseny i les persones són els elements que s’entrellacen en el nou projecte coorganitzat pel Museu del Disseny de Barcelona i l’Associació Ojalá Projects.

Es tracta de Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat, un projecte d’aprenentatge i co-creació entre alumnes d’estudis superiors de disseny amb diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat. El projecte, que es va presentar el passat 24 de febrer, vol fomentar sinergies integradores entre participants a través del disseny. Aquesta primera edició es durà a terme durant els mesos de març, abril i maig a través d’una sèrie de sessions, tallers i activitats, entre les quals s’inclouen visites al Museu del Disseny, i finalitzarà amb una presentació col·lectiva a mitjans de juny.

Així, les escoles superiors de disseny i art de Barcelona BAU, ELISAVA, ESDAP Catalunya, L’IDEM, LCI Barcelona i UOC formaran equips de treball amb les entitats participants, que són el Grup Cooperatiu TEB, l’Associació per a Superar l’Ictus Barcelona, un Centre Residencial d’Acció Educativa de l’Associació Intress, i el col·lectiu Metzineres. En total, seran sis grups de treball en els quals es desenvoluparan diversos projectes de cocreació relacionats en les disciplines proposades, que aquest 2021 seran les del disseny gràfic i el disseny de moda. Tots aquests grups de treball estaran tutoritzats per professorat i professionals del sector, com per exemple, el dissenyador gràfic David Torrents, la il·lustradora Jacqueline Molnár, l’arquitecta Amaya Martínez i les dissenyadores de moda Bruna Sedó i Sonia Carrasco. Alguns exemples d’aquests projectes són el disseny d’una línia de roba inclusiva per a persones amb discapacitat física o la realització d’una campanya de comunicació reivindicativa per donar veu a persones amb diversitat funcional.

Seguiu el projecte a les xarxes socials!

#dissenyXinclusió

Ajuntament de Barcelona