Barcelona Cultura

El punt de partida cap a la cultura del disseny

El modernisme ha estat visitat i revisitat des que, a la segona meitat del segle XX, aflora l'interès pel moviment, ignorat durant dècades. El modernisme va ser un moviment de curta durada, que data de 1888 –amb l'Exposició Universal– fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial, el 1914.

La recuperació del modernisme als anys seixanta es du a terme des dels Museus d'Art de Barcelona, amb la primera col·lecció d'objectes modernistes en dues exposicions que van significar el reconeixement públic del moviment.

Les creacions del modernisme s'han acostumat a explicar des de la perspectiva de la història de l'art o dels estils artístics. És a dir, les arts decoratives i aplicades, de manufactura tant artesana com industrial, s'han valorat especialment des d'una òptica formal o estilística.

Per això, l'exposició "Modernisme, cap a la cultura del disseny" que es podrà visitar a partir del pròxim 12 de novembre, proposa una revisió del moviment modernista des de la cultura del disseny. Una lectura que correspon fer al Museu del Disseny, ja que ens endinsarem en la reflexió sobre el passat del disseny local i el seu context internacional.

Es presenta una exposició de caràcter semipermanent i que se centra sobretot en els fons del Museu del Disseny. La majoria dels objectes procedeixen de col·leccions pròpies, i algunes d’altres de les col·leccions municipals (MUHBA, MFM i MNAC) d’algun altre museu (Museu d’Història de Girona) com d’alguna col·lecció particular. L’exposició es complementa amb material documental i fotogràfic d’època, de vegades inèdit, conservat en el Centre de Documentació del Museu, i que resulta fonamental per explicar el context en què es desenvolupa la nova cultura del disseny.

Repensem el modernisme des del disseny o repensem el disseny des del modernisme? Aquestes preguntes, així com la idea "el disseny abans del disseny" podrien ser maneres de resumir el sentit d'aquesta mostra, que va més enllà del temps del modernisme i arriba fins a l'actualitat.

Mireia Freixa i Pilar Vélez, comissàries.

 

Ajuntament de Barcelona