Barcelona Cultura

Els cartells de la Mercè al Museu del Disseny

La Festa Major de Barcelona, la Mercè, celebra aquest any el seu 150è aniversari. Durant tots aquests anys, la festa ha comptat amb alguns dels grans dissenyadors gràfics del país per a l’elaboració del cartell. Per això, el Museu del Disseny se suma a la celebració fent un petit recorregut pels cartells que conservem al nostre fons d’Art Gràfic i Disseny Gràfic.

El més antic que conservem és de l’any 1902 i està dissenyat per Josep Triadó i Mayol. Hi podem veure una representació de la Mare de Déu i el nen Jesús, envoltats d’elements modernistes i símbols lírics.

De la dècada dels anys cinquanta conservem el cartell dissenyat per Josep Pla-Narbona l’any 1956, on els protagonistes són els edificis més especials de la ciutat i el color. Hi podem veure, per exemple, la Sagrada Família o Montjuïc.

Dels anys seixanta comptem amb diversos cartells. D’entre aquests en destaquem els realitzats els anys 1966 i 1967 per Ribas i Creus i Enric Huguet, seguint l’estil il·lustratiu de l’època i que poc retrataven la modernitat que estava a punt d’esclatar a la ciutat.

De la dècada dels noranta en conservem un de molt especial. Dissenyat per Peret (Pere Torrent) l’any 1992, és un dels pocs cartells censurats o descartats de l’època moderna. I és que es tracta de l’evolució del famós joc “con un seis y un cuatro”, però afegint-hi pits a la figura. Aquesta obra va ser substituïda finalment per una fotografia de Manel Esclusa.

Ja al segle XXI, en destaquem dos. D’ una banda, el cartell dissenyat per America Sanchez l’any 2005, on es pot veure la imatge d’una noia cubana com a representació dels valors de la integració. I, per altra banda, el cartell del 2020 d’unes festes marcades per la pandèmia. Dissenyat per l’estudi d’art Reskate, hi apareix una noia amb mascareta i una llagosta, evocant la plaga de llagosta que hi va haver a la ciutat l’any 1687 i de la qual, per salvar-se’n, la ciutadania va confiar en la Mare de Déu de la Mercè.

Quin d’ells us agrada més? Recordeu que al Museu del Disseny tenim portes obertes per celebrar la gran festa de la nostra ciutat. Us hi esperem el divendres 24 de setembre

 

Ajuntament de Barcelona