Barcelona Cultura

En record de Yves Zimmermann

Yves Zimmermann ens ha deixat. Referent del disseny gràfic a Barcelona des dels anys seixanta, l’any 2014  va fer donació al Museu del Disseny del seu arxiu, un gran fons documental – d’imatge gràfica, identitat corporativa, senyalització, packaging i disseny editorial- que abasta del 1965 al 2012, tot i que hi preval l’etapa 1989-2012. Així mateix, posteriorment, va fer donació també d’alguns dels seus projectes més destacats.

Dissenys tan familiars i contundents com els dels laboratoris Isdin, el logotip del RACC, les cobertes de la col·lecció de disseny de Gustavo Gili o els packagings realitzats durant gairebé 40 anys per a la perfumeria Puig formen part del seu llegat, en una bona part conservat al Museu. Claredat, elegància, diàleg i passió defineixen el treball que des de l'any 1961 va realitzar des de Barcelona, ciutat on va arribar després d’haver estudiat disseny a Basilea, on havia nascut, i treballat a Nova York.

El 1966 fundà el Barcelona Grupo Publicitario, començant la seva col·laboració amb Ana Alavedra. El 1968 s’establí de forma independent amb un estudi propi, l’Estudio Zimmermann i el 1988 creà Zimmermann Asociados S.L., també amb Ana Alavedra, societat en què portà a terme la seva activitat fins al tancament l’any 2013.

La seva estreta col·laboració amb altres pioners del nostre disseny, com André Ricard amb qui va crear l’estudi Centre de Disseny Integral, o America Sanchez, amb qui va realitzar diferents dissenys per al sector editorial, o la seva relació amb entitats com l’ADI-FAD o l’ADG-FAD el van convertir en un referent del nostre disseny, i el van fer mereixedor del Premio Nacional de Diseño, el 1995, el Premio Aster de Comunicación el 1999 i el Premi Laus d'Honor el 2016.

L’arxiu de Yves Zimmermann permet fer un recorregut per les diferents vessants de la seva trajectòria: estudiant, dissenyador, teòric del disseny, pedagog i traductor. Des dels treballs d’iniciació en l’estudi del disseny a Suïssa, els dissenys per a Geigy, els estudis sobre tipografia, la creació de imatges per a empreses de diferents sectors com ara Indústries Gràfiques Casamajó, Idea Mueble, Mutua Universal o AENA; les seves col·laboracions amb diferents entitats culturals com el MNAC, el Museu d’Història de la Ciutat, la Fundació Mies van der Rohe o Ibercamera, es poden estudiar gràcies a la gran quantitat de documents que va conservar. La seva meticulositat i el procés de treball respon a l’aprenentatge i coneixement del disseny suís que va transmetre als estudiants de les escoles Elisava i Eina on va impartir classes els anys seixanta.

Des del Museu estem convençuts que el millor reconeixement del dissenyador és l’estudi d’aquest fons per part de tots aquells investigadors i professionals interessats en el món del disseny gràfic.

Gràcies, Yves Zimmermann, per la generosa donació d’uns objectes i d’un arxiu que avui s’han convertit en un referent del disseny de la nostra ciutat.

 

Ajuntament de Barcelona