Barcelona Cultura

La il·lustradora Clara Nubiola exposa “Llegir una plaça”, un treball col·lectiu realitzat amb adolescents

L'artista Clara Nubiola, juntament amb alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Salvador Espriu, del barri del Clot, exposarà a partir del 13 d'octubre la mostra "Llegir una plaça" al vestíbul del Disseny Hub Barcelona. Nubiola ha desenvolupat aquest treball en el marc del programa "En Residència", promogut per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d'Educació de Barcelona, que introdueix la creació contemporània en els instituts públics de secundària a través del contacte directe i continuat d'un creador amb els estudiants.

Per a Nubiola, participar del programa "En Residència" ha estat "una experiència fantàstica", ja que li ha suposat "el repte d'oblidar la pròpia autoria –a la que estem acostumades les persones que fem projectes artístics– per pensar d'una manera col·lectiva, on la feina dels estudiants és la més important".

La dinàmica amb els adolescents de l'Institut Salvador Espriu ha estat la següent: de manera setmanal i durant un any, l'artista apareixia a l'escola els dimarts al matí, a l'hora de Ciències Socials –ja que el projecte es desenvolupava en horari lectiu– i s'enduia els nois i les noies al carrer, a descobrir l'entorn i a dibuixar-lo, per tal de prendre consciència del seu jo dins el barri i la ciutat que habiten: "hem sortit de l'aula per trepitjar terreny, perquè al final les ciències socials són això: sortir al carrer i explorar".

Els projectes de Clara Nubiola sempre es construeixen sobre un punt de vista crític pel que fa a l'entorn: "em mou reivindicar la consciència del territori, com a individu i com a societat. M'agrada fomentar la responsabilitat sobre l'espai que habitem, perquè sovint hi convivim de manera passiva, sense pensar que aquella plaça que trepitgem cada dia i que ens sembla lletja influirà en com som i en com ens movem per la ciutat. És important educar en l'esperit crític de l'entorn, o almenys això intento des de fa anys".

I què ensenya això, als joves? Segons Nubiola, "que hi ha altres maneres, molt més experiencials, d'apropar-se al coneixement". L'artista, que ha conduït nombrosos tallers a facultats d'Arquitectura on, diu, "tothom pensa a fer plànols i a ser seriosos", reivindica una altra manera de fer, més espontània: "quan aparec en aquests contextos promoc tot el contrari: agafar pinzells, sortir al carrer, deixar-nos portar, i explorar l'urbanisme des d'un vessant molt menys teòric".

La dificultat inicial amb els adolescents del Salvador Espriu va estar a superar la vergonya del "no sé dibuixar" que, segons ella, "és una barrera preciosa de trencar, perquè un cop travessada veus com la gent s'empodera amb els seus dibuixos". Des del primer dia els va prohibir que portessin la goma d'esborrar: "és igual com dibuixes: el que importa és el fet que estàs dibuixant, que estàs narrant i comunicant alguna cosa".

Durant les llargues setmanes de confinament, el projecte no es va aturar: la il·lustradora, que reconeix que "estava enyorada" dels adolescents, va reinventar la dinàmica i a través d'un grup de Whatsapp i va decidir promoure el "viatge interior", des de casa: "un dia vam construir ciutats imaginàries amb objectes de casa: un pot de perfum, un bolígraf, un estoig es van convertir en torres, semàfors, carreteres i autobusos; un altre dia van dibuixar una ciutat dins de la seva pròpia habitació, perquè realment no importa on ets sinó les teves ganes de narrar, dibuixar i comunicar".

Amb la mateixa intenció de crear un relat a partir del dibuix lliure, el 25 d'octubre, Clara Nubiola conduirà un taller al Museu del Disseny en el marc de "Barcelona Dibuixa". Obert a tothom, el taller "apel·larà a la llibertat individual" i reivindicarà la percepció individual de l'entorn i de la quotidianitat de cadascú.

 

Ajuntament de Barcelona