Barcelona Cultura

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, en suport al Museu de Lleida

Davant l’obligació al consorci del Museu de Lleida de lliurar al Museo Diocesano de Barbastro-Monzón les 111 obres del fons de la col·lecció en resposta a l’execució de la sentència 42/2018 del jutjat de primera instància de Barbastre, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya ha publicat un comunicat en suport a l’equipament català. Els directors i directores dels museus que en formen part manifesten:

1.- Que la col·lecció del Museu de Lleida és fruit d’una història comuna i d’unes relacions culturals entre unes parròquies que fins fa ben poc conformaven el Bisbat de Lleida, en base a una herència cultural i un flux de relacions que continuen perfectament vigents a dia d’avui.

2.- Que cal reafirmar-se de nou en el principi de permanència i integritat de les col·leccions, seguint les recomanacions internacionals del codi de deontologia del Consell Internacional dels Museus (ICOM) considerant que no existeix cap raonament museològic que justifiqui el desmembrament d’una part de la col·lecció del Museu de Lleida. Una col·lecció formada fa més de 125 anys que perseguia per una banda salvar un patrimoni en desús i en perill de destrucció,  i per l’altra evitar la venda de tot aquest patrimoni a mans privades, sovint foranes.

3.- Que aquests fets  poden assentar un greu precedent que repercutiria en la unitat i permanència de les col·leccions museístiques originades lícitament d’un bon nombre de museus, tant eclesiàstics com els dependents d’administracions públiques.

4.- Que fem una crida a modificar la Llei d’enjudiciament civil que possibilita les entregues provisionals de béns sense distingir la seva naturalesa patrimonial, i evitar així el lliurament de fons de museus públics tant a entitats públiques com, en aquest cas, a institucions privades, sense una sentència ferma que les avali definitivament. Ho demanem com a mesura de conservació preventiva dels béns afectats. Una col·lecció centenària que ha estat construïda de manera pacífica al llarg dels anys no pot ser desmantellada i estar sotmesa als avatars de la confrontació política i jurídica i als riscos associats als moviments d’obra d’entregues provisionals quan encara no s’ha dit l’última paraula.

5.-  Que ara més que mai, tornem a manifestar amb fermesa el nostre suport absolut al Museu de Lleida i fem aquesta declaració per manifestar altre cop públicament el nostre desacord amb la sentència d’execució provisional i en favor de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida, i en la necessitat d’esgotar totes les instàncies judicials per redreçar una sentència que posa en perill la tasca de salvaguarda històrica dels museus i la necessària estabilitat de les seves col·leccions.

Ferran Barenblit, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Eduard Bech Vila, director del Museu de l’Empordà, Figueres
Carme Clusellas Pagès, directora del Museu d’Art de Girona
Marc Ferran Sans, director del Museu de Reus
Carles Freixes Codina, director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Josep Miquel Garcia, director de la Fundació Apel·les Fenosa
Pere Izquierdo Tugas, director-gerent (e.f.) del Consorci del Patrimoni de Sitges
Anna Maluquer Ferrer, directora de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac
Montse Mallol Soler, directora dels Museus d’Olot
Manel Margalef Arce, director del Museu d’Art Modern de Tarragona
Jesús Navarro Guitart, director del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida
Jordi Paris Fortuny, director del Museu de Valls
Neus Peregrina Pedrola, cap de programes del Museu Frederic Marès
Josep Maria Riba Farrés, director del Museu Episcopal de Vic
Txema Romero Martínez, director del Museu d’Art de Cerdanyola
Mireia Rosich Salvó, directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú
Pepe Serra Villalba, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya
Pilar Vélez Vicente, directora del Museu del Disseny de Barcelona
Pepa Ventura Altayó, directora del Museu Municipal Joan Abelló de Mollet del Vallès
Francesc Vilà Noguera, director del Museu de Manresa

 

Ajuntament de Barcelona