Barcelona Cultura

Les Mercès del Museu del Disseny

Aquest cap de setmana celebrem les festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona. Per això ens endinsem en la nostra col·lecció per buscar les Mercès i Mercedes que en formen part.

Pel que fa a les peces, en conservem dues que fan referència a la Mare de Déu de la Mercè. Per una banda, un capçal de llit del segle XVIII, fet de fusta pintada en daurat i tela de lli amb la verge al centre. Per altra banda, un plafó de rajoles datat del mateix segle i protagonitzat per la figura de la Mare de Déu de la Mercè. Dins la col·lecció de ceràmica, també comptem amb un plat de mitjans del segle XVII on es pot veure l’escut de l’ordre de la Mercè. Una peça que formava part de la col·lecció de 1869 obres que Lluís Planidura va vendre a la Junta de Museus l’any 1932. A la col·lecció de disseny de producte hi trobem una cadira anomenada Mercedes. Dissenyada per Antoni Casadesús l’any 1992, és una peça feta de fusta de faig que s’adapta a tota mena d’espais.

Un tipus de peces que no poden faltar en la nostra col·lecció de disseny gràfic són els cartells. I és que en moltes ocasions, la festa ha comptat amb la participació d’alguns dels grans dissenyadors gràfics del país per a l’elaboració dels cartells oficials. Al Museu del Disseny conservem diverses edicions, començant pel cartell de 1902 dissenyat per Josep Triadó i Mayol. A més, amb motiu del 150è aniversari de les festes, l’any passat vam fer un recorregut per aquests cartells que conservem.

Les dues últimes peces que destaquem estan protagonitzades per dues Mercès contemporànies. La primera és l’escriptora Mercè Rodoreda, imatge central d’un cartell dissenyat per Toni Miserachs l’any 1983. La segona és una fotografia de Mercedes Planás Rusiñol, única neta de Santiago Rusiñol, capturada pel fotògraf Antoni Ollé Pinell l’any 1934 amb un barret de Modas Badia i que forma part de la nostra col·lecció de fotografia de moda.

Deixem enrere les peces per cercar les artistes. A la col·lecció de disseny gràfic comptem amb peces de Mercedes de Azúa, autora de la imatge corporativa de la Biblioteca de Catalunya del 1993, projecte del qual conservem diversos fulls de mà. Seguim a la col·lecció de disseny gràfic amb Mercedes Jaén, qui juntament amb Ricardo Espinosa, va dissenyar l’any 2005 el cartell del IV Centenario Don Quijote de la Mancha. Una altra artista que trobem a la nostra col·lecció, en aquest cas de ceràmica, és Mercedes Sebastián amb una peça creada el 1996 feta de gres xamotat.

Aquestes són algunes de les Mercès i Mercedes que trobem al Museu del Disseny, però si voleu gaudir de la festa d’enguany, no us perdeu la jornada de portes obertes del 24 de setembre.

Ajuntament de Barcelona