Barcelona Cultura

Neix Dossier AEM, la primera revista digital de l’Associació per a l’Estudi del Moble

Des d’aquest 2021 el sector del moble antic i contemporani compta amb una nova via de difusió. Es tracta del Dossier AEM, la revista digital monogràfica de l’Associació per a l’Estudi del Moble. La revista neix amb l’objectiu de ser un espai de connexió entre el moble i altres disciplines properes i de fomentar la participació d’estudiosos i experts en qualsevol d’aquests camps. Així, segons afirma Mónica Piera Miquel, presidenta de l’AEM, la revista s’obre a connectar el moble amb altres disciplines: “Agafar una mica de distància i endinsar-nos en matèries properes al moble ens sacseja, ens obliga a relativitzar i ens facilita noves mirades i dades fins aquell moment no tingudes en compte”.

El primer número del Dossier AEM ha sortit publicat el mes de gener sota el títol Rigalt, família d’artistes: dauradors, pintors i vitrallers. La publicació pren com a punt de partida les conferències de les jornades ‘Parlem de... Rigalt’, que es van dur a terme el passat abril de 2020 i en les quals el Museu del Disseny de Barcelona hi va col·laborar. En aquestes sessions es va repassar la trajectòria de la família Rigalt i la seva influència en el paisatgisme modern català.

Fruit d’aquestes jornades, els principals especialistes de Rigalt fan un viatge des del segle XVIII fins a mitjans del segle XX per analitzar l’empremta d’aquesta família de pintors i vitrallers al llarg de l’època, des dels seus membres més reconeguts als que pràcticament la societat desconeix. En aquest sentit, en aquests textos el lector no només s’endinsarà en aquesta nissaga d’artistes per conèixer l’aportació dels Rigalt a les arts aplicades, sinó que també descobrirà novetats rellevants fruit de la recerca.

Així, hi participen Pilar Vélez, historiadora de l'art i directora del Museu del Disseny de Barcelona, Mercè Benavent, investigadora i membre de l'Associació per a l'Estudi del Moble, Victoria Durá, historiadora de l'art, Mónica Piera, investigadora i presidenta de l’AEM, Sílvia Cañellas, doctora i membre del Corpus Vitrearum Catalunya, Albert Díaz, responsable del Centre de Documentació del Museu del Disseny, Jordi Bonet, restaurador de vitralls, i Núria Gil, doctora en història de l'art i membre del Corpus Vitrearum Catalunya. Precisament, Núria Gil va ser la coordinadora de les jornades ‘Parlem de... Rigalt al Museu del Disseny. 

Ajuntament de Barcelona