Barcelona Cultura

Pete Sans dona el seu arxiu al Museu del Disseny

El dissenyador industrial Pete Sans ha donat el seu fons documental al Museu del Disseny. El fons està format per un conjunt de dibuixos i plànols, principalment de mobiliari, que mostren el procés de disseny i l’obra de l’autor. Inclou també fotografies, catàlegs comercials i altres documents que aporten informació sobre els projectes i ens ajuden a conèixer el context en el que es van crear els diferents objectes.  

Pete Sans, nascut  en el si d’una família estretament vinculada a l’àmbit artístic i intel•lectual de la ciutat de Barcelona, inicia els seu aprenentatge i incursió en el camp de les arts i el disseny treballant amb l’arquitecte Josep Prats Marsó. Dissenyador de formació autodidacta, en els seus inicis va obrir un estudi de disseny gràfic i va dirigir la Galeria i Escola Nikon de fotografia, alhora que fou l’editor de la revista d’art i fotografia Papel Especial.  

L’any 1979, l'editora Snark Design s’interessa pels seus prototips, fet que facilita la seva dedicació plena al disseny de mobiliari i il•luminació. Els dissenys de Pete Sans han rebut premis nacionals i internacionals, destacant principalment el llum Lamparaprima (Oscar d’il•luminació el 1979 i el Fira Internacional Moving a París el 1983) i la butaca Coqueta  (Premi Delta d’Or el 1988), peces presents a la col•lecció de disseny de producte del Museu del Disseny de Barcelona.  

El fons documental de Pete Sans, dipositat en el Centre de Documentació del museu, facilitarà l’estudi dels seus dissenys, complementarà les peces que formen ja part del museu i ens ajudarà a entendre el procés creatiu d’un dissenyador que ha treballat al marge de les pressions de la indústria. 

Ajuntament de Barcelona