Barcelona Cultura

Què estem preparant per al 2021 al Museu del Disseny?

Us oferim una tria del que estem preparant al Museu del Disseny per als propers 12 mesos.

Exposicions temporals:

Entre juny i octubre de 2021, podreu visitar BALENCIAGA. La màgia del barret, una exposició fruit d'anys de recerca conjunta sobre les col·leccions de barrets del Museu del Disseny de Barcelona i el Museu Cristóbal Balenciaga, que també coprodueixen la mostra. L'exposició aprofundeix en la singularitat del treball del dissenyador tot ressaltant les formes innovadores, la cerca de materials i tècniques, i el caràcter artesanal de la seva producció de barrets. Cristóbal Balenciaga va establir un estil i una forma molt característics en els seus dissenys per a barrets, amb volums depurats, estilitzats que es creen mitjançant formes molt simples, gairebé abstractes, sent en si mateixos, autèntiques escultures.

Al juny teniu una cita amb El millor disseny de l'any, un recull de les obres finalistes i guanyadores que atorguen els premis organitzats per les associacions del FAD, els més longeus i reconeguts en les diferents disciplines del disseny: els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, els Premis ArtsFAD a la creació artística, i els Premis MODA-FAD al disseny i la indústria de la moda, així com els Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny.

Joieres. 1965-1990. Entre l'art i el disseny és el títol de l'exposició dedicada a les primeres dones joieres que van treballar a Catalunya a la segona meitat del segle XX i que es podrà veure de setembre a novembre al museu. S'hi mostraran obres de les pioneres: Ninon Collet i Mariona Lluch, Marta Breis, Teresa Capella, Teresa Casanovas, Anna Font, Montserrat Guardiola, Margarita Kirchner, Ángeles López-Antei, Núria Matabosch, Chelo Sastre i Carmen Zulueta.

Al desembre el Museu del Disseny exposarà una selecció d’obres de ceràmica contemporània d’autor, fruit de la tasca recent d'actualització dels nostres fons, amb la intenció de copsar el moment d’efervescència creativa que s’està vivint en els darrers anys en el sector de la ceràmica artística en tot l’àmbit espanyol. L’exposició reunirà un bon nombre d’artistes de renom internacional com ara Madola, Xavier Toubes o Angel Garraza, entre molts d’altres, sense oblidar creadors més joves, que ja destaquen amb força, com ara Gregorio Peño o Roger Coll.

Exposicions permanents:

Al mes de gener s'iniciarà un programa d'activitats paral·leles a la nova exposició Modernisme, cap a la cultura de disseny, que s'estendrà al llarg de tot l'any. La primera d'elles, la conferència de Juanjo Lahuerta Contra el disseny: el cas Gaudí, es podrà seguir en streaming al canal de Youtube del museu el dimecres 20 de gener a les 19 h.

A l’octubre, el Museu del Disseny presentarà una relectura de la col·lecció de disseny de producte en una nova exposició permanent. Comissaria per Oriol Pibernat, l’exposició Objectes comuns. Històries locals, debats globals, s’organitzarà en quatre àmbits. Arrencarà traçant un itinerari des dels anys trenta del s.XX fins a l’any 2000, tot destacant la importància del moviment social i cultural del disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya i s’estendrà fora de la sala, convidant al visitant a obrir la mirada i descobrir diferents aspectes i testimonis del disseny tant de l’entorn proper del Museu com de la ciutat de Barcelona.

Ajuntament de Barcelona