Barcelona Cultura

T’avancem algunes de les novetats del 2022 al Museu del Disseny!

A les portes d’acabar el 2021 el Museu del Disseny ja té confirmades algunes de les exposicions que formaran part de la programació de l’any vinent. A les quatre exposicions permanents que es poden visitar actualment, també hi podrem veure tres noves mostres temporals on la joia, la ceràmica, el disseny i la sostenibilitat hi seran protagonistes. Te les expliquem:

Transgressions. Col·lecció de Ceràmica contemporània del Museu del Disseny

La mostra, que es podrà veure a la primavera, és una producció pròpia del Museu del Disseny. Comissariada per Isabel Fernández, exhibirà la important col·lecció de ceràmica contemporània d’autor que custodia l’equipament, que compta en l’actualitat amb més d’un miler d’objectes i 230 autories diferents, entre les quals Llorens Artigas, Picasso o Miró. L’exposició mostrarà les darreres transgressions, tant matèriques i tècniques com conceptuals, i alhora, les aplicacions de la ceràmica en el món del disseny i l’arquitectura.

Enric Majoral, joier

Enric Majoral serà un dels noms de la tardor de 2022. El museu i l’A-FAD organitzen una mostra dedicada al joier sabadellenc, un dels referents de la joieria contemporània. La mostra, comissariada per Maia Creus, reflectirà la influència de Formentera en les creacions del joier, que ell mateix defineix com “essència de Formentera”. Majoral s’ha endinsat en el món dels oficis tradicionals, inspirant-se en les formes arcaiques i fent servir els materials de la joieria per excel·lència, l’or i la plata, plens de simbolisme i múltiples significats.

Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat

Coincidint amb la designació de Barcelona com a Ciutat Europea del Bosc al 2022, el Museu del Disseny acollirà la tardor de l’any vinent una mostra per posar en valor el paper que la fusta ha tingut a la vida de l’espècie humana fins arribar al segle XXI i des de l’òptica del disseny sostenible i l’economia circular. Ho podrem veure a partir d’objectes i artefactes dissenyats en fusta i les seves aplicacions en la construcció, l’automòbil, l’aeronàutica, els tèxtils, l’acústica, la salut i l’energia. Una exposició comissariada pel doctor en ciències ambientals, Martí Boada.

El millor disseny de l’any

A banda d’aquestes tres novetats, el Museu del Disseny acollirà l’11a edició d’’El millor disseny de l’any’. L’exposició, que es podrà veure a la primavera, està organitzada pel FAD amb la col·laboració del museu, i recull les obres finalistes i guanyadores dels premis de les diferents disciplines de disseny, l’arquitectura i les arts que organitzen les associacions del FAD: els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme (ARQUIN-FAD), els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD), els Premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny (ADI-FAD), els Premis FAD d’Art (A-FAD) i els Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny (ARQUIN-FAD).

Les quatre exposicions se sumen, doncs, a les cinc propostes que es poden veure regularment al museu: ‘Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives (segles III-XIX)’, un recorregut cronològic, del segle III al segle XIX, entre les diverses col·leccions, conservades al museu, de ceràmica, teixits, mobiliari, vidres, miniatures, rellotges i altres objectes; ‘El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)’, sobre com el vestit modifica l’aparença del cos mitjançant unes accions que tendeixen a comprimir-lo i alliberar-lo alternativament, des del segle XVI fins avui dia; ‘Modernisme, cap a la cultura del disseny’, una reinterpretació del modernisme en clau de “cultura del disseny”; la recent inaugurada ‘Objectes comuns. Històries locals, debats globals’, un recorregut pels objectes que són presents en el nostre dia a dia, però també a uns objectes que tenen alguna cosa d'especial; i la visita al Pis-Museu de la Casa Bloc, un símbol de l'arquitectura racionalista a Barcelona.

I això no és tot, perquè al marge d’aquestes exposicions temporals, el primer trimestre de l’any vinent encara es poden veure les exposicions temporals que acull el Disseny Hub Barcelona, ‘BANKSY. The Art of Protest’ (fins al 13 de març), i les dedicades als Premis Catalunya Ecodisseny 2021 (fins al 16 de gener) i al Sustainable Challenge (30 de gener).

 

Ajuntament de Barcelona