Barcelona Cultura

Un record de Lluís Juste de Nin

Avui hem tingut coneixement de la mort de Lluís Juste de Nin. Una inesperada i molt trista notícia. Des del Museu del Disseny volem recordar-lo en els seus dos vessants professionals: el gràfic i el dedicat al món de la moda, en alguns casos inseparables.

Dins del vessant gràfic, Juste de Nin va conrear tant la il·lustració com el disseny publicitari i corporatiu. Reivindicador de la llibertat, els còmics van ser la via expressiva més coneguda durant els darrers anys de la dictadura i durant la transició. El 2004 s’inicià en la novel·la gràfica amb una obra dedicada a la seva família, Els Nin: memòries a llapis d’una família catalana, en què travessava tres segles de la història de Catalunya. També destaca Montecristo 1941, ubicada a la Barcelona de la postguerra; i la dedicada a Andreu Nin, marxista i traductor del rus al català dels seus grans clàssics. Així mateix, va ser l’autor de la Norma, la icona de la campanya “El català, cosa de tots”, impulsada per la Generalitat de Catalunya en pro de la normalització lingüística.  

En el terreny de la moda, Juste de Nin va ser el director de la firma Armand Basi des de la seva fundació l’any 1987. Conjuntament amb Chu Uroz, dissenyador de la marca, van organitzar una primera desfilada a Barcelona amb la col·lecció Rajasthan, inspirada en l’Índia. El 1994, Juste de Nin assumí la direcció creativa de la marca i fou el responsable de contractar els dissenyadors que firmen les col·leccions, com ara Josep Abril, Miriam Ocariz i Markus Lupfer, dissenys dels quals formen part de la nostra col·lecció i alguns d’ells estan exposats a “El cos vestit. Siluetes i moda. 1550-2015”

El 1998 l’empresari Armand Basi va rebre la medalla Antoni Gaudí del certamen Moda Barcelona per la seva trajectòria, i el 1999 fou nomenat Cavaller de la Legió d’Honor de França. Durant dos anys la marca desfilà a París, a Prêt-à-porter Homme. L’any 2003 Lluís Juste de Nin va rebre la Medalla d’Or Antoni Gaudí – Moda Barcelona, i l'any passat la Generalitat va concedir-li la Creu de Sant Jordi.

Mostra de la seva cura en la direcció artística són les campanyes de comunicació i l’edició dels catàlegs d’Armand Basi, algunes de les quals formen part de l’exposició “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003”.

Com a dissenyador de moda, també dissenyà el vestuari de l’òpera La Celestina del compositor i pianista Joaquim Nin-Culmell.

La firma Armand Basi està també representada a la col·lecció de fotografia de moda del Museu amb imatges, entre altres, de Manuel Esclusa del primer dissenyador de la marca, Chu Uroz.

Lluís Juste de Nin, descansa en pau.

Ajuntament de Barcelona