Barcelona Cultura

Port 0 - Ficcions instituents per una recerca en disseny post-humà

Les tecnociències, en tant que pilars fonamentals de la civilització moderna, emmarquen imaginaris sociotècnics, o visions col·lectives de futur a perseguir i evitar. Estats, grans corporacions, el sector financer, centres de recerca, aparells de mercadotècnia, think tanks, moviments socials i pràctiques d’autogestió, lluiten per a què els seus programes es facin realitat, fent del futur un espai de lluita política.

Port 0, l’equip de recerca en disseny crític i de futurs d’Escola Massana, ha estat explorant durant dos anys com la ficció especulativa, el disseny post-humà i les pràctiques col·laboratives poden convergir per ajudar a organitzar (o interferir) en les xarxes simbòliques i materials que estabilitzen tecnologies emergents. 

Andreu Belsunces és sociòleg del disseny i la tecnologia. Investiga en la intersecció entre cultures digitals, tecnopolítica, pràctiques col·laboratives, epistemologia i la ciència-ficció. Comparteix espais d’aprenentatge a l’Escola Massana, Elisava, IED, LCI i UOC, on teixeix relacions entre els media studies, el pensament crític, les ciències socials, la teoria especulativa i la recerca en art i disseny. Es co-fundador de Becoming, un estudi d’investigació-acció sobre escenaris emergents. El seu treball s’ha presentat a MACBA, CCCB, The Influencers, Hangar, Sónar +D (Barcelona), Medialab Prado (Madrid), STRP (Eindhoven), The Wrong Biennale (Internacional) i The New School (New York) entre d’altres. Ha publicat a llibres com Fanáticos (UOC Press 2012), Crossmedia Innovations (Peter Lang, 2012) i Design Does (Elisava, 2018). Juntament amb en David H. Falagán, coordina l’equip de recerca en disseny crític, especulatiu i de futurs Port 0, en el que analitzen les implicacions actuals de les interferències socials i tecnològiques utilitzant el disseny de ficció i especulatiu com a eina.

David H. Falagán és doctor arquitecte (UPC, 2016) i professor en el Departament de Teoria i història de l’arquitectura i tècniques de comunicació de la UPC. Entre 2016 i 2020 ha estat coordinador de recerca de l’Escola Massana de Barcelona. El seu treball enfoca àrees com la teoria de la tècnica, el futur de l’hàbitat i les metodologies crítiques del disseny. És autor dels llibres “Construcción social de la vivienda”, “Herramientas para habitar el presente: la vivienda del siglo XXI”, Innovación en vivienda asequible: Barcelona 2015-2018” i “Innovación tecnológica en la arquitectura de Tous y Fargas”.

 

Ajuntament de Barcelona