Barcelona Cultura

Gaudí entra al Museu del Disseny

Material de premsa
  • El Museu acull un total de trenta-sis peces mitjançant un préstec en comodat per trenta anys entre la Càtedra Gaudí (UPC) i el Museu del Disseny (ICUB)
  • Algunes d’aquestes peces s’exposaran per primera vegada al Museu del Disseny el juny del 2020

L’Ajuntament de Barcelona a través del Museu del Disseny ha signat amb la Càtedra Gaudí de la UPC la cessió en comodat del fons patrimonial de la Càtedra per un període de 30 anys. Aquest dipòsit  aplega 36 peces, –portes, revestiments ceràmics, reixes, mobiliari–, procedents d’edificis notables de Gaudí com les cases Batlló i Milà o el Parc Güell; així com una singular col·lecció de fragments de vitralls, procedents de la Catedral de Palma de Mallorca.

Conservar la col·lecció patrimonial de la Càtedra és una oportunitat per al Museu del Disseny i, per tant, per a la ciutat, de poder divulgar-lo.  Aquest conjunt és de gran rellevància, tant per la dificultat de trobar peces dissenyades per Gaudí, com per la seva escassa presència en els museus de la ciutat, ja siguin elements aplicats a l’arquitectura o mobles. De fet, actualment a Barcelona només es poden veure algunes peces a la Casa Museu Gaudí, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, i al Museu de la Sagrada Família de caire litúrgic, fonamentalment.

Gaudí com a precursor de la disciplina del disseny

El Museu fa uns anys que treballa en l’increment de la col·lecció d’objectes de l’etapa del Modernisme, de cara a la nova exposició que es prepara pel juny del 2020, ja que aquest període és clau per explicar els orígens de la cultura del disseny. Les creacions de Gaudí objecte de la cessió de la Càtedra tenen doncs tot el sentit, i un lloc, en l’esmentada futura exposició atès el seu rol singular de precursor del disseny. 

Gaudí és un creador plural, que igual pensa i construeix un edifici que els elements que s’hi apliquen o els mobles que faciliten les funcions que hi tenen lloc. La seva manera de treballar abasta tant obra projectada- fa objectes útils, originals des del punt de vista formal i innovadors des de l’òptica estructural i funcional- com obra artesana i l’estima per la utilització de materials trobats –fragments ceràmics, metalls... El conjunt de la Càtedra n’és una bona mostra.

Aquest grup d’objectes es van veure per primera vegada a l’exposició de la Pedrera, Gaudí. Art i Disseny, que va tenir lloc dins de l’Any Internacional Gaudí 2002. Posteriorment alguns han tingut presència en alguna mostra de divulgació internacional, però podem dir que des de fa 15 anys aquest conjunt ha tornat a desaparèixer de la vida museística de la ciutat.

L’acord de cessió contempla també la col·laboració del Museu i la Càtedra  per organitzar cursos i jornades internacionals, sobre Gaudí, les arts i el disseny, que enriquiran els programes de recerca i activitats d’ambdues entitats.

Càtedra Gaudí de la UPC

La Càtedra Gaudí va ser creada el 3 de març de 1956, adscrita a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. El primer catedràtic-director va ser el professor Josep F. Ràfols i Fontanals, biògraf i deixeble d’Antoni Gaudí. Actualment n’és director Juan José Lahuerta, arquitecte i professor d'Història de l'Art a l'Escola TS d'Arquitectura de Barcelona, bon coneixedor de l’obra de Gaudí i el seu temps i autor d’alguns llibres sobre el tema.

Els fons de la Càtedra Gaudí són nombrosos, de gran valor i en una bona part inèdits: el fons documental incorpora des de fotografies fins a dibuixos originals de Gaudí més una biblioteca especialitzada d’uns 7.000 volums que es concentra en la figura i l'obra d'Antoni Gaudí, els seus col·laboradors i en l'art i l’arquitectura del seu temps.

La Càtedra considera que la seva prioritat és la d’ordenar i posar digitalment a l’abast de tots els interessats en l’obra i l’època de Gaudí el seu ric fons documental, objectiu clau per a la seva labor de divulgació científica.

Imatges disponibles per premsa

 

Ajuntament de Barcelona