Barcelona Cultura

TEB Barceloneta

L’aïllament social derivat per la prevenció de la COVID-19, ha afectat especialment a alguns col·lectius com el de les persones amb diversitat intel·lectual. El desconeixement de la situació d’aquestes persones és la principal causa de discriminació a la qual han de fer front. Amb l’objectiu de fomentar la inclusió social, aquest projecte pretén posar en relleu la sensibilitat creativa de les persones amb diferents afectacions cognitives a través del disseny.

El Grup Cooperatiu TEB, nascut el 1974 al barri de la Barceloneta, té la missió d’aconseguir una vida inclusiva per a les persones amb diversitat intel·lectual a més de ser un suport per a les seves famílies. Entre altres accions, generen oportunitats que fomenten la integració al món del treball i ofereixen diferents activitats a les persones amb un major grau d’afectació cognitiva, i que resideixen a la seva xarxa de llars.

Tot i els anys que fa que estan al barri, els usuaris del TEB Barceloneta, tenen la sensació que no se’ls coneix, és per això que es proposa que estudiants de disseny gràfic, audiovisuals i d’interacció de les escoles de disseny BAUELISAVAL’IDEM i UOC creïn conjuntament amb ells una campanya de comunicació interactiva per donar-se a conèixer i així fer escoltar la veu a les persones amb diferents afectacions cognitives. Un projecte tutoritzat per David Torrents, dissenyador gràfic amb una àmplia experiència i recorregut com a cartellista, la il·lustradora Jacqueline Molnár, la fundadora d’Ojalá Projects Anaïs Esmerado i el docent de la UOC Enric Mor.

Gràcies a la connexió entre els usuaris del TEB i els estudiants, la participació en aquesta edició ha sigut molt alta i han pogut treballar amb facilitat amb el que s’oferien els uns i els altres. Les tècniques utilitzades han estat la fotografia, el dibuix i l’stopmotion, presentant el projecte amb cartells protagonitzats pels components del TEB i un anunci audiovisual que promociona les activitats i la funció de l’agrupació al barri, donant veu a les persones i a l’entitat amb la seva gran tasca humanitària. El lligam gràfic que uneix les obres, és el mateix accent que les distingeix unes de les altres: la posició en la fotografia, els colors escollits, la composició i els detalls ressalten cada cartell en individual i s’incorpora en el conjunt, tal com volen ser reconeguts ells en el món. 

Aquests cartells impresos en lones de gran format han cobert la façana del TEB Barceloneta. També pengen banderoles d’alguns balcons del veïnat amb una frase que interpel·la als vianants. El mateix dia que es van penjar els cartells es van repartir unes postals a la gent del carrer en els quals s’explica la intenció del projecte. El propi gest de repartir les postals va ser un primer contacte amb la gent que habita el barri, de manera que el seu desig de ser saludats i d'ampliar el cercle es compleix en la presentació del projecte. Passats uns dies de tenir els balcons plens de cartells, alguns veïns i veïnes els han contestat amb cartells similars i responent a la pregunta “com et dius?”.

Tot el procés d’aquest resultat i l’explicació dels recursos i les sessions es poden trobar a holadiversitat.org.

Ajuntament de Barcelona