Barcelona Cultura

Troba l'objecte! Solucions de la setmana 2

Heu descobert els objectes amagats a l'exposició virtual Extraordinàries?

Aquí teniu les solucions a les pistes:

  • Objecte 1: Hi podríeu guardar objectes petits i valuosos. Semblen sortides d'una història de pirates. A l'exposició ens expliquen que hi havia de vori, de metall, de fusta o de marqueteria. Algunes, finament decorades, també es podien tancar amb clau. 
    Solució: Arqueta. Avui els regals els emboliquem amb paper, oi? Però antigament -els exemples que tenim en aquesta vitrina de l'exposició Extraordinàries van del s-XIII al XVIII-es feien servir també aquestes fantàstiques arquetes. Aquesta que hem triat és una arqueta amatòria de pastiglia del segle XVI. Es deia pastiglia o pastillatge perquè era la tècnica de decoració amb una barreja de guix, pols de marbre i cola. Se sap que eren un mer embolcall destinat a contenir obsequis que es feien els futurs esposos abans de casar-se. Un anar i venir de regals que consolidaven la relació. Aquestes arquetes eren el packaging de l’època. Tot i una manufactura senzilla, pretenien enlluernar la persona que les rebia i anunciar que el que contenien era realment bonic, preciós i valuós.
  • Objecte 2: Pleguen llençols enmig de la sala? Tenen ales però no són ocells. Els de casa nostra no deuen tenir tanta decoració. Aquests animalons carreguen força pes a les espatlles.
    Solució: Llit (1804-1830). Llit a la francesa, és a dir, amb el frontis en un dels costats llargs, realitzat amb caoba i xapa de palma de caoba i ornat de talles daurades. Va ser ideat per anar en una alcova amb el costat esquerre del llit contra la paret, i per això la decoració només s’ha aplicat del tot al costat dret, que és el frontis del llit. 
  • Objecte 3: Antigament i també ara són una bona manera de refrescar-se. L'origen d'aquest objecte potser va ser una fulla gran de planta o d'arbre que feien servir els homes i les dones de les primeres cultures. La fusta i el teixit són els materials més empleats. Tenen decoracions diverses, fins i tot n'hi ha que tenen plomes!
    Solució: Ventall. L’origen del ventall és tan remot que es dilueix enllà del temps i les cultures. El més probable és que sorgís espontàniament com a resposta a una necessitat humana tan elemental com la d’alleujar la calor amb una fulla, per exemple, i d’aquí se sofistiqués i enriquís fins a esdevenir un objecte de luxe, i fins i tot un símbol de poder i d’estatus social que es mantingué durant segles, fins al moment en què la producció seriada el tornà a posar a l’abast de tothom ja al segle XIX.
  • Objecte 4: Té forma de mitja lluna i la formen moltes petites rajoles de ceràmica. Hi brolla l'aigua d'una font. Així eren els pícnics dels nostres avantpassats cap al 1700. Com a nosaltres, també els agradava molt menjar xocolata i ballar.
    Solució: Plafó ceràmic La Xocolatada. Plafó de rajoles policromes del 1710 que reprodueix amb gran fidelitat una festa cortesana en un jardí. L’escena central és presidida pels experts en la preparació de la xocolata desfeta. Es bevia sempre ben calenta i se servia cada dia per esmorzar, com a piscolabis, a mig matí i per berenar. En el plafó es pot veure el plat amb les barres de xocolata, el fornet portàtil amb la xocolatera de coure i les mancerines amb les xicres, unes peces de vaixella que es van crear especialment per prendre la xocolata.

Ajuntament de Barcelona