Barcelona Cultura

Troba l'objecte! Solucions de la setmana 4

Heu descobert els objectes amagats a l'exposició virtual Extraordinàries?

Aquí teniu les solucions a les pistes:

  • Objecte 1: Cavallers i dames del segle XVIII l'utilitzaven per anar a veure els amics. Les feien força ornamentades, aquesta fins i tot té detalls amb paper d'or. Ara ja no se'n veuen pels carrers. Si es posa en marxa, segur que grinyola.
    Solució: Berlina del marquès de la Torre construïda entre 1700 i 1750. Es conserven molt pocs carruatges com aquests construïts a Espanya a mitjan segle XVIII. Com a curiositat aquesta berlina la va comprar l'Ajuntament de Barcelona pel preu de mil set-centes pessetes. En ingressar a la tardor del 1899 al Museu de la Història (en l'edifici anomenat popularment Castell dels Tres Dragons), es convertí en el primer carruatge a exhibir-se en un espai museístic a la capital catalana, on va romandre fins al 1902.
  • Objecte 2: Quan éreu nadons en devíeu tenir un. Aquest és molt bonic perquè van fer-lo amb fusta corbada. Segur que ens podria explicar molts somnis. Al seu costat s'hi cantaven cançons especials per aclucar els ulls.
    Solució: Bressol de fusta corbada i formes delicades fet a Àustria el 1890. Es completava amb roba de llit i uns coixins gruixuts que creaven un jaç suau, abrigat i acollidor, segur per al nadó en forma d'ou. A la part del capçal hi sobresurt un braç vertical amb l'extrem cargolat, on se subjectava la gasa de mosquitera que resguardava l'infant.
  • Objecte 3: Un moble per empolainar-se. Antigament a sobre hi trobaríeu raspalls, pintes i perfums. Per veure't bé t'hi hauries d'asseure al davant. Aquest és modernista i ho podeu veure perquè té uns miralls en forma d'ales de papallona.
    Solució: Tocador. A finals del s. XIX un "dormitori modern" femení havia de tenir un llit, un armari amb mirall, una chaise-longue, seients confortables, un escriptori i un tocador com aquest que veieu de 1902, que forma part d'un conjunt modernista que va fer Joan Busquets per a una noia d'una família burgesa. Què necessiteu vosaltres a la vostra habitació?
  • Objecte 4: Els veureu a l'hora dels àpats i potser també a l'hora de l'aperitiu. Les persones adultes hi beuen vi però no són copes. Cal tenir una certa habilitat per no acabar tot tacat. Aquests es van fer entre els segles XVI i XIX però encara avui en podeu comprar a algunes botigues.
    Solució: El porró és de les tipologies més populars i genuïnament catalanes en vidre, utilitzat per beure vi a galet. Habitual a tota l'antiga Corona d'Aragó, el seu ús va ser molt generalitzat, i no només en l'àmbit domèstic, també era d'ús comú al camp, a les barques i als negocis on s'oferia menjar i beure. Els porrons tenen un dipòsit més o menys gran, generalment de perfil semblant al triangle o a la pera, però també els podem trobar esfèrics. Se solen perllongar cap amunt en un coll (vertical o inclinat) anomenat broc, per on s'agafen amb la mà per beure, i acaben amb una boca més o menys expansionada, per on s'omplen i on es posa un tap de suro. La part més característica és el broc, de forma cònica apuntada, en posició diagonal, per on surt el raig de vi.

Ajuntament de Barcelona