Barcelona Cultura

Troba l'objecte! Solucions de la setmana 7

Heu descobert els objectes amagats a l'exposició virtual Del Món al Museu?

Aquí teniu les solucions a les pistes:

 • Objecte 1: Has de fer servir aigua i sabó però no t'hi pots rentar les mans. La feina que fan antigament es feia a mà. Té un ull de bou. És útil per eliminar virus i gèrmens dels teixits.
  Solució:  La rentadora Eco Princess de Fagor, de 1994, va ser un model que introduïa tecnologia per estalviar aigua. La primera rentadora elèctrica, però, la va inventar el 1901 l'enginyer americà Alva John Fisher. A Europa va ser a la dècada de 1960 quan la rentadora va començar a entrar a totes les llars.
 • Objecte 2: Un laberint a la sala. També és un seient. Si seus a sobre semblaràs l'Aladí. Com és de llana, és suau al tacte i fa que una habitació tingui més caliu.
  Solució: El sofà Alí-Babá es presenta com una tarima de dos nivells on una catifa s'ha enfilat. El resultat és una estructura que configura un seient però que queda oculta per una peça de roba gruixuda. Es relaciona amb la mena de reunions informals en què tothom s’asseu a terra utilitzant el sofà com a respatller. És un disseny d'Òscar Tusquets.
 • Objecte 3: Està fet de silicona, un material que s'usava per a fer tetines de biberó o per a material d'operacions. Els aliments es couen en el seu interior. Té forma de petit cistell. Es pot usar tant a – 60 °C com 225 °C i no es fa malbé.
  Solució: El rostidor al vapor Lekué, dissenyat per Compeixalaigua Designstudio, compleix dues funcions, ja que serveix com a rostidor al vapor per cuinar, al forn o al microones, tot posant-hi els aliments dins i tancant-lo amb un senzill sistema consistent a fer entrar la pestanya d’una banda a la ranura que hi ha a l’altra, i com a bol per menjar-se el plat cuinat. La pestanya serveix també com a nansa per traslladar el rostidor un cop preparats els aliments a dins, de la taula de treball al forn. La silicona platí té gran resistència i tolerància a les temperatures extremes (dels –60° C als 225° C) i la fa òptima per a productes que han d’estar en contacte amb els aliments, ja que no deixa residus, no els altera i en permet una cocció uniforme. L'any 2011 va ser guardonat amb el Delta d'Or per l'ADI-FAD i amb el Good Design Award pel Japan Institute of Design Promotion.
 • ​​Objecte 4: A alguns llocs per agafar-lo una estona hem de posar-hi una moneda. N'heu vist de carregats fins dalt de tot. Aquest és de plàstic però n'hi ha de metall. T'hi pots asseure si tens menys de tres anys o ets molt menut.
  Solució: El carret d'autoservei Policarro, dissenyat per Ramon Benedito l'any 1997, va ser el primer carret de polipropilè injectat fet amb un sol motlle. Les principals característiques de Policarro són: lleugeresa (11 kg), maniobrabilitat, higiene, seguretat i moviment silenciós. El material triat, el polipropilè, fa que sigui indeformable i que reboti als cops, que es netegi fàcilment, que necessiti un manteniment mínim i que es pugui produir en diferents colors. Aquestes característiques el fan amable i representen una diferència considerable respecte als carrets metàl·lics, que són pesants (33 kg), difícils de conduir, deformables i que requereixen un elevat manteniment, ja que es rovellen amb molta freqüència.

Ajuntament de Barcelona