Barcelona Cultura

Troba l'objecte! Solucions de la setmana 9

Heu descobert els objectes amagats a l'exposició virtual Del Món al Museu?

Aquí teniu les solucions a les pistes:

 • Objecte 1: Escalfa l'ambient. A l'estiu no la farem servir massa. Sobretot, antigament també es feien servir per cuinar. Quan funciona emet una llum ataronjada.
  Solució: La llar de foc Capilla és un model dissenyat per un equip de dissenyadors molt reconeguts: José Antonio Coderch, Federico Correa, Alfonso Milá i Manuel Valls. Fixeu-vos si és un disseny encertat que es fabrica i es ven des del 1952!
 • Objecte 2: Les primeres eren de ferro i pesaven moltíssim. Aquests dies de quarantena no l'hem feta servir massa. Alguns models necessiten aigua per funcionar. Són molt importants per fer que els vestits quedin ben bonics.
  Solució: Planxa Gina, dissenyada per Santiago Pey l'any 1962. Des de l'antiguitat ja es coneixia que les arrugues de la roba desapareixen més fàcilment amb la calor però no tenien objectes tan sofisticats com les planxes de l'actualitat. Al segle XX, durant tota la dècada dels seixanta, models similars al proposat per Pey van envair el mercat amb una acceptació notable i van renovar l'equipament electrodomèstic.
 • Objecte 3: Ens hi asseiem cada dia. Al Japó alguns fins i tot incorporen música i altres accessoris. Les persones privilegiades tenim la sort de tenir-ne com a mínim un a cada casa. A l'exposició en trobareu dos models completament diferents però amb la mateixa funció.
  SolucióVàter Victòria. La sèrie Victòria va aconseguir una implantació generalitzada en l'equipament sanitari tant d'àmbit públic com privat i va arribar a considerar-se un model clàssic per la gran acceptació popular. Tots els elements són de porcellana vitrificada i ofereixen una àmplia gamma de colors que els fan fàcilment adaptables als requeriments més diversos. Els colors porten els següents noms: blanc, il·lusió (rosa pàl·lid), visó (crema), salze (verd pàl·lid), bolero (marró clar), samba (vermell) i Formentor (blau clar), color del qual el museu en té el conjunt de lavabo i vàter.
 • Objecte 4: És un objecte transparent. Aquesta es va pensar per reduir el volum de brossa. És més ecològic fer servir una d'acer o de vidre 6. Un cop buida l'has de llençar al contenidor groc.
  Solució: Ampolla Font Vella. Aquest envàs que es fabrica amb plàstic PET des de 1998, no apunta a objectius de reciclatge ni de reutilització, però en canvi procura aportar alguna solució en el sentit de la reducció. Cal tenir present que els hàbits de consum dels països desenvolupats provoquen un important increment del volum de la deixalla domèstica i que els consums alimentaris, en aquest cas, els envasos d'aigua i de refrescos, representen gran part del problema esmentat. Amb la possibilitat de reduir l'ampolla a una quarta part s'estableix una prestació pràctica en el tractament domèstic de la deixalla i s'aconsegueix un volum més compacte, de manera que minimitza l'impacte de l'envàs en el conjunt general de la brossa.
   

Ajuntament de Barcelona