Barcelona hospitalària. La ciutat i els seus hospitals, segles XIX i XX

NOTIFICACIÓ D'ÚLTIMA HORA. LA SESSIÓ DE DIVENDRES COMENÇARÀ A LES 9.00, 30 MINUTS ABANS D'ALLÒ PREVIST.

Barcelona Hospitalària és un projecte d’estudi de llarga durada, des de l’època medieval fins a l’actualitat, sobre la història hospitalària i assistencial de la ciutat de Barcelona. Davant d'una cronologia tan extensa, el projecte es va dividir en dues jornades de treball. La primera va tenir lloc els dies 17 i 18 de gener de 2019 amb el lema “La ciutat i els seus hospitals, segles XIV-XVIII”. En aquesta primera part es va considerar la institució pública d’assistència dins l'espai urbà com una peça clau en la reproducció de les idees de comunitat i ciutat en els períodes medieval i modern. Així, doncs, més enllà de cotilles temporals, l'anàlisi es va abordar des de diferents vessants i àmbits d’estudi, com ara el regiment de la cosa pública, l’ètica o l’espiritualitat, la medicina, l’assistència no mèdica, la fiscalitat, el patrimoni, els col·lectius atesos o les malalties. 

Presentem ara la segona jornada amb el títol “La ciutat i els seus hospitals, segles XIX i XX”. Centrem el focus en la Barcelona del segle XIX fins a l’actualitat. De nou, l’assistència hospitalària es considera des d’una pluralitat de perspectives i disciplines que fixen l’atenció en el pes de l’Estat i l’Església, en la convivència de diferents models assistencials i en els nous espais hospitalaris benèfics, públics i privats, que en contextos de crisi van posar a prova el conjunt del dispositiu hospitalari barceloní. Òbviament, també s'aborda la redefinició del paper dels professionals sanitaris en un context de forta medicalització i especialització, de gestió empresarial, de reformulació arquitectònica i de redefinició patrimonial. 

En resum, atesa la recerca feta els darrers anys sobre les institucions d'assistència, el projecte es proposa revisar, debatre i formular noves propostes que contribueixin al coneixement de la història hospitalària de Barcelona. Especialistes d'àmbits acadèmics diversos i amb perspectives d’anàlisi diferents presentaran les seves recerques amb la voluntat d’intercanviar informacions sobre el paper de l’hospital a la ciutat. Incidiran en les seves interaccions i relacions i aprofundiran, també, en com s’ha fet front a les malalties i com s’ha proporcionat assistència a la població barcelonina des de l’època medieval fins a l’actualitat. Aquesta recerca històrica ens permetrà donar continuïtat al projecte amb una monografia i una exposició, que aportaran a la ciutadania noves claus per entendre on som i quina ciutat volem.

Coordinació científica:
Alfons Zarzoso, Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, i Josep Barceló, Universitat Rovira i Virgili

Programa de la jornada 'Barcelona hospitalària. La ciutat i els seus hospitals, segles XIX i XX'

Lloc

MUHBA Pl. del Rei, Sala de Martí l’Humà
Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa

Dates

12-13.12.2019

Reserva d'entrades i activitats

Entrada gratuïta
Es recomana reserva prèvia aquí.

Informació

informaciomuhba@bcn.cat

Per a qualsevol altra informació:
93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
faceebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura