Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I

Exposició, a l'avantcambra del Tinell, del vaixell Barceloneta I trobat a l'antiga estació de Rodalies, restaurat pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica i el MUHBA i instal·lat gràcies al Port de Barcelona, institució membre del Cercle del Museu.

Durant les excavacions arqueològiques que es van fer els anys 2006-2008 al costat de l’estació de França es van localitzar, a més de les bases del baluard de Migjorn, restes de la gran escullera de pedra construïda per iniciativa del Consell de Cent entre 1477 i 1487. Per primera vegada, Barcelona disposava d’un port artificial. Fins llavors, la intensa activitat comercial marítima desenvolupada per la ciutat medieval s’havia dut a terme sense més protecció que la que oferien les Tasques, la barrera variable de sediments procedents del riu Besòs que conformava una àrea d’aigües més tranquil·les al seu darrere. 
 

Allà on hi havia hagut aquella llacuna litoral, les excavacions també van recuperar el derelicte d’un vaixell enfonsat a mitjan segle XV. El seu folre tinglat ha permès identificar-lo com una nau basca, construïda en les primeres dècades del segle, que hi va quedar abandonada en arribar la fi de la seva vida útil. 
 

Després d’un llarg procés de restauració, el MUHBA l’exhibirà gràcies a la col·laboració i el patrocini del Port de Barcelona. S’hi podrà contemplar el testimoni directe d’un trànsit marítim que a les rutes mediterrànies del segle XIV ja sumava la comunicació estable amb les ciutats atlàntiques del nord d’Àfrica i Europa, i que va anar fent de Barcelona la ciutat portuària cosmopolita que encara és avui. 

Llibret de sala 'Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I'

 

Lloc

MUHBA Plaça del Rei 
Plaça del Rei, s/n
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
Fax. 93 268 04 54
museuhistoria@bcn.cat
Veure mapa

Dates

Del 26 de maig al 31 de desembre del 2022

Inauguració el dimarts 25/5 a les 19 h. Cal fer reserva prèvia aquí.

Preu

Entrada combinada per tots els centres del MUHBA

Entrada normal: 7 €

Grups superiors a 10 persones: 5 €

Entrada reduïda: 5 €, menors de 29 anys, majors de 65 anys, carnet de biblioteques de Barcelona, targeta rosa reduïda, carnet de família nombrosa i carnet de família monoparental.

Entrada gratuïta: menors de 16 anys, targeta rosa gratuïta, membres de l’ICOM, Barcelona Card i Associacions Museòlegs de Catalunya, guies turístics, periodistes acreditats, passi metropolità d'acompanyant d'una persona amb discapacitat, professors d'ensenyament reglat, promoció 'Gaudir +', primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00 h.

Horari

Dilluns tancat.
De dimarts a dissabte de 10 a 19 h 
Diumenge de 10 a 20 h

Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.

Informació i Reserves

Tel.: 93 256 21 22
reservesmuhba@bcn.cat
Horari d’atenció:
de dilluns a divendres,
de 10 a 14 h i de 16 a 19 h

Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA
informaciomuhba@bcn.cat